Projekat Loon isporučuje internet uraganom pogođenom Portoriku

Alphabet-ov Project Loon, koji je prošlog meseca isporučio internet putem helijumskih balona, pomogao je da se u Portoriku uspostavi internet konekcija nakon što je uragana Marija uništila infrastrukturu ostrva. Projekat Loon je rađen u saradnji sa AT&T i T-Mobile-om kako bi se uspešno isporučio osnovni internet za preko sto hiljada ljudi.

PCPress.rs Image

Projekat nije potpuno uspešan, što se i ne može očekivati nakon što je komunikacijska infrastruktura Portorika pretrpela toliko štete. Ali tim je uspeo da omogući “komunikacije i internet aktivnosti poput slanja tekstualnih poruka i pristupa informacijama na mreži za neke ljude sa telefonima koji imaju LTE”, rekao je šef projekta Loon, Alastair Westgarth. Tim je pustio svoje balone iz Nevade i koristio algoritme za mašinsko učenje kako bi ih usmerio do Portorika, gde su preneli internet iz radnih mreža korisnicima u pogođenim područjima.

Westgarth je napomenuo da projekt Loon nikada nije puštao internet od nule ovako brzo, a trudiće se da poboljšaju sposobnost držanja balona u mestu (i pružanja održive veze) kako se budu upoznavali sa vazdušnim strujama. “U kriznim vremenima, biti u mogućnosti da komunicirate sa voljenima i službama za hitne slučajeve je od ključne važnosti”, rekao je Westgarth. “Nadamo se da je projekt Loon za povezivanje u proteklih nekoliko nedelja bio od pomoći i želimo da zahvalimo AT&T, T-Mobile i našim vladinim partnerima koji su učinili te napore mogućim”.

Pročitajte i:  Snimci amaterskih dronova u proceni štete 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,