Projekat Svetske banke za lakšu trgovinu u regionu

Svetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana, jer nema logike da samo kod nas na granici možete da vidite kilometarske kolone kamiona, izjavio je viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.
 
PCPress.rs Image
Izvor: Reuters, Jonathan Ernst
 
Projekat bi trebalo da bude odobren na leto, a do sada su preliminarno za njegovu primenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija, prenosi Politika. Beogradski dnevni list navodi podatak da kamioni sa robom koji svakodnevno čekaju na granici koštaju region 800 miliona evra. Navodi se i da, od svih zemalja iz našeg komšiluka, Srbija najviše trguje sa Bosnom i Hercegovinom, sa kojom, prema podacima Privredne komore Srbije, ostvaruje 44 odsto od ukupne robne razmene sa svim zemljama CEFTA. S druge strane najmanju robnu razmenu Srbija ostvaruje sa Albanijom.
Prema podacima Privredne komore Srbije, naša zemlja je tokom prošle godine uvećala spoljnotrgovinsku razmenu sa svim zemljama regiona, a najveći rast razmene – od čak 41 odsto – ostvaren je u trgovini sa Bugarskom, zaključuje beogradski list.

Izvor: Politika

Facebook komentari: