Projekat XBIT je u top 25 finalista na Regiostars takmičenju

Tokom prethodne dve godine projekat “XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo” se realizovao u Srbiji i Hrvatskoj. Projekat se bavio razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva, kao i njihovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. Ovo je projekat koji se odvijao sa obe strane granice, a čiji su rezultati prevazišli granice ove dve zemlje.

PCPress.rs ImageXBIT projekat za razvoj inovacija i preduzetništva

Otvaranjem 3 nova centra u Srbiji i Hrvatskoj, razvijene su nove digitalne zajednice koje imaju značaj za mlade i sve zainteresovane za inovacije i preduzetništvo. Pored ovoga, ukupno je realizovano preko 80 događaja kao što su mitapi, startap škole, hakatoni, radionice i konferencije u oblasti virtuelne realnosti, primene IoT (Internet of Things) rešenja, 3D štampača i ostalih atraktivnih tema u IT industriji. Takođe, sprovedeno je preko 40 mentorskih programa za mlade preduzetnike.

PCPress.rs Image

XBIT projekat je kroz svoje aktivnosti dao značajan doprinos društvu. Zahvaljujući najnovijoj opremi, na početku pandemije Korona virusa, odštampano je preko 2000 vizira za zaštitu zdravstvenih radnika. Jedna od najznačajnijih i najemotivnijih trenutaka rada na ovom projektu je kreiranje 3D prostetičke ruke za devojčicu iz Vranja i devojčicu iz Makedonije. Model ruke koji je kreiran može biti lako produkovan za svu decu kojima zatreba i modifikovan tokom rasta i razvoja dece. Takođe, na prvom hakatonu u Startit Centru Inđija je osmišljena VR aplikacija za učenje znakovnog jezika, u maju prošle godine.

PCPress.rs Image

U 25 finalista

Svi ovi rezultati su učinili da od 206 prijavljenih projekata iz raznih zemalja, XBIT projekat bude izabran i da se nađe među 25 najinovativnijih projekata finalista na Regiostars takmičenju koje organizuje Evropska komisija. Od 5 kategorija takmičenja, XBIT projekat se nalazi u kategoriji “Osnaživanje mladih za prekograničnu saradnju” i bori se sa još 4 projekta iz Evrope za glasove publike i nagradu žirija. Svi koji bi želeli da podrže ovaj projekat i mlade ljude koji su bili njegov deo mogu to da učine na linku https://regiostarsawards.eu/, daju svoje srce i time glasaju za ovaj projekat! Dovoljno je samo da se uđe na link i klikne srce pored projekta XBIT.

PCPress.rs Image

Projekat je realizovao konzorcijum koji čine vodeći partner, SEE ICT, Poduzetnički inkubator ,,OSVIT” iz Donjeg Miholjca, opština Magadenovac, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Projekat je sproveden u okviru Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,