Promene na tržištu mobilnih telefona

PCPress.rs ImageTržište mobilnih telefona nastavlja da se ubrzano širi, uprkos krizi. U prvom kvartalu 2010. godine isporučeno je 294,9 miliona uređaja, odnosno 21,7 odsto više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Pritom je u prvih pet došlo do značajnog pomaka: do sada je listu pet vodećih kompanija zaokruživala Motorola, ali ovaj put je u top 5 uletela kompanija RIM, kreator Blackberry uređaja. Ovo je posledica sve veže potražnje za pametnim mobilnim telefonima.

Pritom je RIM prestigao i Sony Ericsson i trenutno se nalazina četvrtom mestu, a uz nedavno najavljenu verziju 6 BlackBerry operativnog sistema, realno je očekivati još veću prodaju BB modela.

Listu opet predvodi Nokia sa 36,6 odsto tržišta. Samsung je snažan drugi sa 21,8 odsto, dok ih prati LG sa 9,2 odsto. Potom slede RIM i Sony Ericsson sa po 3,6 odsto, uz razliku od oko 100 hiljada isporučenih uređaja. Više od četvrtne tržišta (25,3 odsto ili 74,6 miliona uređaja) obuhvata ostale proizvođače među kojima su Motorola i HTC.

Pročitajte i:  Umorni ste od virenja drugih u vaše lične podatke? Evo kako da to sprečite

Izvor: GSM Arena

Facebook komentari: