Pronađene Spectre ranjivosti kod novih procesora

Nova lepeza ranjivosti koje podsećaju na Spectre primećena je u okviru Intel procesora, pa kompanija već radi na kreiranju zakrpa.

PCPress.rs Image

Poslednjih nekoliko meseci obeležilo je pronalaženje niza ranjivosti koje pogađaju skoro sve velike proizvođače procesora, a najviše je pogođen Intel, koji je primio najveći broj udaraca. Iako je pojavljivanje ovakvih problema štetno za poslovanje kompanije, značajno je za krajnje korisnike, budući da utiče na bolju sigurnost kada je hardver u pitanju.

Nisu sve ranjivosti iste, pa su neke opasnije od drugih, što važi i za osam novih koje su otkrivene, a na čijem rešavanju stručnjaci iz Intel-a već rade. Izgleda da je četiri od osam pomenutih ranjivosti označeno kao problem visokog rizika, pa su zakrpe za njih prioritet. Dok se ne reši svaka od ranjivosti, neće biti detaljnih informacija o tome kako funkcionišu, a stručnjaci kažu da prilično podsećaju na Spectre, te ih zbog toga zovu „Spectre Next Generation.“

PCPress.rs Image

Stručnjaci upozoravaju da su kompromitovani i neki od ARM procesora, ali nisu pružili detaljnije informacije o problemu. Zakrpe bi trebalo da budu objavljene u dva talasa, od kojih bi prvi trebalo da dođe već tokom maja.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,