Prototip nikad objavljene grafičke karte prodat na aukciji

Ako ste mislili da je GeForce RTX 4090 preskupa grafička karta, šta onda reći za jedan redak primerak prototipa koji nikad nije ušao u masovnu proizvodnju. Radi se o 3DFX Voodoo 5 6000 grafičkoj karti, koja je trebala da bude najmoćniji predstavnik Voodoo 5 GPU familije, ali na žalost nije našla svoj put do korisnika. Ona je na eBay aukciji prodata za 15.000 dolara.‚

PCPress.rs Image

U opisu piše da je grafička karta u „odličnom stanju“ i navodi se da je bude potpuno funkcionalna. Prodavac je postavio slike na kojima se vidi da je ona postigla 6.995 poena u 3DMark 2000 programu, na 1024 x 768 rezoluciji. Pominje se i da je napravljeno samo oko 1000 prototipova ove grafičke karte. Takođe, navodi se da je u pitanju jedan o kasnijih primeraka, na kome je ispravljeno većina grešaka i uočenih na ranije napravljenim primercima.

Grafička karta je zasnovana na VSA-100 arhitekturi i sastoji se od četiri VSA-100 čipa, sa 32 MB RAM-a na svakom od njih. Izgleda da je bila moćnija od savremenika kao što su GeForce 2 i Radeon 7000 serije GPU-ova, ali su oni bili zasnovani na samo jednom čipu, pa su time bile jeftinije i lakše za proizvodnju. Pored toga, VSA-100 nije imao punu podršku za Direct3D 7 i Direc3D 8 API-je, koje su podržavali Nvidia i ATI grafičke karte.

Pročitajte i:  Zamena lakih oklopnih vozila marinaca

Voodo 5 6000 grafička karta je bila zamišljena da koristi dodatno eksterno napajanje, jer je zahtevala više električne energije nego što je AGP slot bio u stanju da isporuči, što je za ono vreme bilo prilično radikalan potez. Primerak koji je prodat dobijao je tu energiju preko internog 4-pinskog Molex konektora, koji je u to vreme upotrebljavan za hard i optičke diskove, i druge interne komponente u računaru.

Nvidia je 2002. godine kupila 3DFX, pa je i to možda bio jedan od razloga što se odustalo od daljeg razvoja ove grafičke karte.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,