Proverite da li vaš procesor ima „Skylake bug“

Intel je potvrdio da neki od procesora Skylake imaju grešku koja dovodi do “zamrzavanja sistema” pod “velikim opterećenjima u složenim radnim uslovima” i da uskoro sledi “zakrpa”. Ali, dok zakrpa ne stigne…

Skylake1

Greška je najpre primećena na procesoru Core i7-6700K sa uključenim Hyper-Threading-om, ali po svemu sudeći imaju je još neki procesori šeste generacije serije Core. Pojavljuje se pri velikim radnim opterećenjima kao što je rad u programu Prime95. Intel je uspeo da napravi zakrpu i sada sa proizvođačima matičnih ploča radi na njenom ugrađivanju u BIOS-e, odnosno nadogradnje BIOS-a.

Program Prime95 je popularan u zajednicama overklokera, jer opterećuje sistem do maksimuma, pa služi za proveru stabilnosti sistema posle raznih intervencija. Međutim, ponašanje “sumnjivih” procesora je nepredvidivo: nekad se sistem “zaglavi” posle nekoliko minuta, nekad radi satima, a nekad se bug uopšte ne pojavi.

Kako da obavite testiranje a da ono bude pouzdano? Preuzmite Prime95, verziju 28.7, sa sajta Mersenne95 i dekomprimujte je u folder koji ste prethodno pripremili. Zatim treba da pripremite tekst koji će programu “reći” da koristi datoteku AVX (a podrazumevana je AVX2, pod kojom se greška ne ispoljava). To uradite pomoću Notepad-a (New Text Document) i nazovite je local.txt, a zatim upišite liniju CpuSupportsFMA3=0 i snimite je u isti folder. Pokrenite Prime95, preskočite početni dijalog i izaberite Just Stress Testing; u sledećem dijalogu izaberite Run, pa Torture Test. Zatim izaberite opciju Custom i podesite Min FFT size i Max FFT size na 768, pa onda pokrenite Run FFs i podesite run time na 120 minuta ili duže. OK će konačno pokrenuti test – a onda možete samo da sedite i čekate i nadate se da se problem neće pojaviti.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Upozorenje: imajte na umu da će test zaista pokrenuti sistem “pod punim gasom”. Ako nemate propisno rešeno pitanje hlađenja u računaru ili ste procesor overklokovali, lako može da se dodgodi da sistem padne i ako vaš procesor nema ovu grešku. Zato, pre testa uđite u BIOS i postavite podrazumevane vrednosti parametara – i obezbedite dobro hlađenje.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,