Prva beta verzija Edge browser-a baziranog na Microsoft Chromium-u

Microsoft je objavio prve beta verzije za Windows i Mac novog Edge browser-a koji je zasnovan na Chromium-u. Na njihovom beta kanalu najavljeno je da će nove verzije biti objavljivane svakih mesec i po dana, uz mogućnost pregleda i šta je sve urađeno na dnevnom i nedeljnom nivou.

PCPress.rs Image

Tokom prethodnih nekoliko meseci, Microsoft je sa svojim preview verzijama ovog browser-a uspeo da prikupi oko 140.000 komentara, kao i ogroman broj telemetrijskih podataka od korisnika koji su instalirali ovaj browser. To im je bilo dovoljno da saznaju dovoljno informacija o tome kako Chromium zasnovan Edge radi na različitim uređajima i koliko je stabilan.

Objavljivanje beta verzije predstavlja rezultat svih tih napora. Funkcije koje se nalaze u beta verziji prošle su veliki broj testiranja, prvo na Canary kanalu (gde se svakodnevno objavljuju novi release-ovi), a zatim i na Dev kanalu (sa nedeljnim update-ovima).

Na primer jedna od funkcija koja se trenutno testira na Canary kanalu je kontrola reprodukcije na YouTube, Spotify i drugim audio i video servisima, bez odlaska na tabove u kojima su otvoreni. Ako ovo testiranje prođe kako treba, pomenutu opciju možemo da očekujemo u beta verziji za nekih šest nedelja.

Pročitajte i:  Microsoft testira Windows 11 sa ispravkom za zvuk  

Zajedno sa objavljivanjem beta verzije Chromium Edge browsera, Microsoft je pokrenuo i program nagrađivanja korisnika koji otkriju sigurnosne propuste. Za svaku novu pronađenu grešku tog tipa, istraživači će dobiti do 15.000 dolara.

Kako su iz Microsoft-a objavili, od kada su se priključili Chromium projektu doprineli su mu sa više od 1000 prihvaćenih izmena i unapređenja. Inače, prelaskom na Chromium, Microsoft će u budućnosti napustiti sopstveni web engine. Do toga su došli nakon što su shvatili da nema mnogo smisla investirati u engine koji realno koristi procentualno mali broj ljudi, pa će prelaskom na Chromium verovatno uspeti da povećaju udeo Edge-a na polju web browser-a.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,