Prva izložba posvećena Nikoli Tesli u Čikagu

1893 World%s Columbian Expo lit by Tesla, Chicago, USA Naučna i tehnološka fondacija grada Čikaga (C²ST), u partnerstvu sa Beogradskim komitetom programa Chicago Sister Cities International, organizovaće izložbu “Iskra genija Nikole Tesle”. U organizaciji C²ST dana 5. avgusta će biti organizovano predavanje o životu, delu i zaostavštini poznatog srpsko-američkog naučnika u Thorne auditorijumu Northwestern univerziteta u Čikagu.

Izložba će se održati u periodu od subote 6. avgusta do nedelje 28. avgusta u Čikagu na Navy Pier, popularnoj turističkoj lokaciji. U okviru ove izložbe, kompanija Tesla Motors Chicago će takodje predstaviti svoje proizvode, električne Tesla automobile. Više informacija o izložbi možete dobiti na sledećoj veb stranici: www.teslaexibitchicago.com.

Uz dobrotvorni rad i donacije Beogradskog komiteta “Chicago Sister City International” i Fondacije nauke i tehnologije grada Čikaga (C²ST) ova izložba će biti besplatna i otvorena za javnost svakog dana od 10 do 22 časa.

Novi gradonačelnik Čikaga, Rahm Emanuel je izjavio da mu je čast da je Čikago prvi grad u Americi koji će biti domaćin ovoj istorijskoj izložbi i da je ponosan na uspešan ekonomski, naučni i akademski doprinos Nikole Tesle i građana srpskog porekla. Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda je rekao da: “Ova izložba predstavlja most prijateljstva svih ljubitelja Teslinog rada između ova dva grada.“

Na izložbi ce biti predstavljeno jedanaest modela Teslinih izuma, uključujući indukcioni motor koji se smatra jednim od najznačajnijih otkrića svih vremena. Direktor Tesla Muzeja iz Beograda, Vladimir Jelenković je rekao: „Oduševljeni smo činjenicom da ćemo imati izložbu o našem velikom naučniku u Čikagu, zbog svih naših ljudi koji žive u ovom gradu. Teslini izumi predstavljaju lepotu naučnog uma i sposobnost da nauka ujedini sve ljude širom sveta.”

C²ST predavanje za specijalne goste na otvaranju izložbe:

U petak, 5. avgusta, dan pre oficijalnog otvaranja izložbe “The Genius Spark of Nikola Tesla,” u Čikagu, fondacija C²ST i Komitet Chicago Sister Cities International će organizovati prijem sa predavanjem za prestižne goste i članove fonacije. Događaj će se održati od 17 do 21h i biće otvoren tradicionalnom srpskom dobrodošlicom na Univerzitetu Northwestern, Thorne Auditorium, 375 E. Chicago Avenue. Direktor muzeja Nikola Tesla iz Beograda, Vladimir Jelenković će predstaviti delo i život velikog naučnika, posle čega će putem panel diskusije lideri u nauci i tehnologiji grada Čikaga predstaviti najnovija dostignuća i inovacije u nekoliko naučnih sfera.

Nikola Tesla i grad Čikago:

Čikaški Expo iz 1893. je u analima grada Čikaga ostao upamćen kao „Grad Svetla“ („City of Lights“). Primenjujući naizmeničnu struju Nikola Tesla, u saradnji sa kompanijom Westinghouse, je osvetlio celokupan Čikaški Expo. Tokom ceremonije otvaranja tadašnji Predsednik SAD Grover Cleveland je pokrenuo prekidač i stotine hiljada lampi su obasjale neoklasične zgrade Expoa u Čikagu što je predstavljalo prvi ovakav događaj pod svetlima. U mesecima koji su sledili 27 miliona posetilaca je imalo priliku da uživa u impozantnom i za to vreme privilegovanom noćnom pogledu.

Čikaški Expo 1893, koji je zbog obeležavanja 400 godina od dolaska moreplovca Kristofera Kolumba u Ameriku, nazvan Kolumbov Expo (World Colubian Exposition) će zauvek spajati velikog naučnika sa istorijom grada Čikaga. Ujedno ovaj događaj je bio prekretnica u istoriji električne energije i predstavalja Teslinu pobedu nad Edisonom. Od tog momenta više od 80% narudžbina eletričnih provodnika je bio sa naizmeničnom strujom.

Izvor: Konzulat Republike Srbije u Čikagu

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,