BIZIT plus

Prvi AI Google Doodle generiše muziku u Bahovom stilu

Google je kreirao svoj prvi AI Doodle kako bi proslavio rođendan Johana Sebastijana Baha, koji može da pretvori vaše melodije u remek-dela u stilu baroknog kompozitora iz 18. veka. Počevši od danas, 21. marta, moći ćete da se igrate sa interaktivnim Doodle-om, koji omogućava da sami sastavite melodiju ili da izaberete jedan od već postojećih izbora. Kada pritisnete dugme Harmonize, Doodle će koristiti mašinsko učenje kako bi vam dao verziju vaše melodije koja zvuči kao da je napisao sam Bah.

PCPress.rs Image

Možete uneti kratke melodije koje su samo dva takta duge i promeniti muzički ključ i tempo melodije. Takođe možete da preuzmete nastalu kompoziciju kao MIDI datoteku ili je podelite sa prijateljima. Doodle takođe uključuje neka skrivena iznenađenja. Kliknite na mini pojačalo desno od tastature da biste nadogradili instrumente u muzičkom stilu sint iz 80-ih.

PCPress.rs Image

Tri Google tima su morala da sarađuju na projektu: Doodle tim, Google Magenta tim (koji istražuje ulogu mašinskog učenja u procesima stvaranja umetnosti i muzike) i Google PAIR tim (koji se koncentriše na dizajniranje AI sistemima koji je fokusiran na ljude). Da bi razvio sposobnost Doodle-a, tim je prvo kreirao model mašinskog učenja da ga pokrene. Zatim su učili taj model sa 306 Bahovih četvoroglasnih harmonizacija korala, koje su savršene za trening, jer uvek imaju četiri glasa koji imaju svoju melodijsku liniju.

Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

PCPress.rs Image

Pored toga, osmislili su proces tako da se u potpunosti odigrava unutar pretraživača kako bi se osiguralo da mu se može pristupiti širom sveta. Međutim, ako je vaš računar ili internet suviše spor, Doodle može da se osloni na globalne centre podataka da bi izvršio zadatak. Bah Doodle će trajati 48 sati od 21. marta do 22. marta u 77 zemalja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: