ERP 2024

Prvi bežični punjač koji ne zahteva fizički kontakt

Stručnjaci iz kompanije Pi, startup-a iz Silicijumske doline, napravili su bežični punjač koji, za razliku od drugih bežičnih tehnologija, ne traži fizički kontakt sa uređajem. Naime, telefoni i tableti će moći da se pune tako što se jednostavno spuste pored punjača u obliku kupe.

PCPress.rs Image

Ako su tvrdnje o proizvodu tačne, ovo će biti prvi bežični punjač koji omogućava punjenje uređaja bez fitičkog kontakta. Funkcioniše tako što emituje magnetna polja preko kojih će, kako kažu iz kompanije, moći da se pune uređaji koji su do 30 centimetara udaljeni od punjača. “Magnetna polja su najbolji način da se određena količina energije usmeri ka uređajima”, kaže jedan od kreatora, Lixin Shi, te dodaje da je “najveći problem bio pronaći način kako da se ovakvo punjenje učini fleksibilnijim, te kako da omogući napajanje za više uređaja odjednom. Trebalo nam je više od godinu dana da dokažemo da je ovakva tehnologija moguća”.

Postoji određena zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem na zdravlje korisnika, budući da uređaj emituje određenu količinu energije u prečniku od oko 30 centimetara, ali iz kompanije kažu da su ispoštovani svi FCC standardi, te da je količina emitovane energije dovoljno niska da bi bila bezbedna za korisnike.

Pročitajte i:  Motorola Moto G i bežično punjenje

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,