Prvi električni 3D odštampani motocikl

BigRep, kompanija koja se bavi industrijskom 3D štampom velikog obima, izašao je sa novim konceptom kako bi pokazao koliko daleko inovativna metoda može da ide u proizvodnji vozila. Reč je o Nera električnom motociklu (e-motocikl) koji dolazi zapravo iz BigRep-ove divizije NOWlab, i koji je gotovo u potpunosti izrađen tehnologijom aditivne proizvodnje to jest popularnije nazvana 3D štampa. Jedini delovi koji nisu 3D odštampani su elektronske komponente i elektromotor, dok su šasija, ram, sedište, felne pa čak i bezvazdušne gume, 3D odštampani.

PCPress.rs Image

Motocikl futurističkog dizajna ima dimenzije 190x90x55 cm, a jedna od prvih stvari koje ćete primetiti je veliki prazan prostor u delu u kom obično ide motor motocikla. To je zato što je električni motor skriven u zadnjem točku i baterije su ugrađene u minimalističku karoseriju. Nažalost, o Nera e-motociklu nisu otkriveni nikakvi podaci, kao što su na primer kapacitet baterije, autonomija, udobnost vožnje i slično. To možda i nije previše iznenađujuće, s obzirom da je ovo zapravo koncept to jest prototip koji je napravljen da bi se demonstrirale proizvodne mogućnosti 3D štampanja.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Za sve nas štrebere koje interesuje 3D štampa, BigRep je koristio ProHT, ProFLEX, PETH i PLA filamente sa mlaznicom od 0,6-1 mm debljine sloja od 0,4-0,6 mm. Odštampano je samo 15 različitih delova kako bi se ovaj motocikl sastavio a ukupna težina iznosi samo oko 60 kg, čineći ga skoro 23 kg lakšim od Honda Metropolitan skutera. Umesto tradicionalnog podešavanja suspenzije, BigRep je napravio strukturu za ovaj motocikl dovoljno fleksibilnom da apsorbuje udarce od neravnina na putu. To uključuje i 3D odštampane gume koje su dizajnirane sa prilagođenim protektorom (gazećim slojem gume) i jedinstvenom konstrukcijom matrice kako bi ih učinili pogodnijim za puteve.

Da li će i kada doći do proizvodne verzije ovog motocikla još uvek se ne zna ali je ovo svakako dobar primer potencijala koji 3D štampanje ima u motociklizmu.

Izvor: The Drive

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,