BIZIT plus

Prvi iPhone sa USB-C portom na svetu

Ne, Apple nije napravio i neće prodavati (bar ne još uvek) iPhone sa USB-C portom.

PCPress.rs Image

To je uradio Ken Pillonel, student master studija robotike na švajcarskom saveznom tehnološkom institutu. Pillonel je stvorio prilagođeni PCB trakasti kabl koji se nalazi u iPhone-u X i može puniti i prenositi podatke preko USB-C porta. Pillonel je napravio iPhone mod koji je omogućava funkcionalnost punjenja i prenosa podataka preko USB-C kabla.

PCPress.rs ImagePrikaz prototipa – iPhone se puni i prenosi podatke putem kabla USB-C porta

Ono što je trenutno poznato je da je Pillonel obrnuto konstruisao Apple-ov C94 konektor za izradu PCB-a sa ženskim USB-C portom. Nakon što je sve to povezao i testirao, nastavio je skupljati ostale elemente kako bi ga instalirao u iPhone. Pokušavao je to da postigne mesecima, postavljajući video snimke kako stalno napreduje sa projektom. Iako je u tom trenutku sklop bio prevelik da bi bio ugrađen u iPhone.

Kakve će biti reakcije Apple?

Čini se da je Pillonel ipak uspeo, a postavio je i video kao dokaz. Ovo postavlja pitanje, da li će i kada će Apple predstaviti takvu novinu na iPhone-u? Kompanija je već započela prebacivanje na USB-C portove za svoju iPad liniju. Sada kada je Pillonel pokazao da se i iPhone može modifikovati, da li će Apple to shvatiti kao ozbiljnu opciju?

Pročitajte i:  Apple uvodi AirPlay u hotelskim sobama 

U tehnološkom pogledu svakako se mogu dodati još neke opcije. Nedavni predlog Evropske unije nagovestio je univerzalno rešenje za punjenje telefona i drugih malih elektronskih uređaja. Ako se sprovede, predlog može primorati sve proizvođače pametnih telefona, uključujući Apple, da usvoje USB-C portove na svojim uređajima.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: