BIZIT plus

Prvi rezultati teleskopa Kepler

spacecraft_lblČak pre nego što je počeo sa zvaničnim naučnim operacijama, novi svemirski teleskop Kepler koji je NASA lansirala u martu, potvrdio je svoje velike mogućnosti, analizome atmosfere na velikoj gasovitoj planeti udaljenoj 1000 svetlosnih godina. Kepler je kompletnu analizu uradio za samo deset dana, pre nego što su završene sve kalibracije. NASA tvrdi da je to samo početak i da uzbuđenja tek predstoje.
Kepler-ova misija je predviđena da traje tri i po godine, a cilj je da se pronađu male planete izvan sunčevog sistema, slične Zemlji, sa naglaskom na onima koje su u tzv. toplom pojasu, što omogućava postojanje vode u tečnom obilku, a time i uslove za život. Kepler će takve planete tražiti na osnovu periodičnih promena u sjaju zvezda koje nastaju zbog presecanja orbitama tih planeta.
Probna analiza koju je Kepler upravo završio, odnosi se na planetu službenog imena HAT-P-7, za koju se zna da svoju zvezdu obiđe za samo 2,2 dana. Planeta je nešto veća od Jupitera, a njena udaljenost od svoje matične zvezde je 26 puta manja nego što sje Zemlja udaljena od sunca. Zbog toga je planeta dobila nezvnično ime Hot (vrući) Jupiter, jer je  temperatura na njoj uporediva sa usijanom rernom. Kepler-ova preciznost je tolika da je otkrio promene u osvetljaju planete u fazama, koju sugerišu na postojanje satelita. Međutim, NASA tvrdi da će Kepler biti još precizniji kada se se završe sve hardverske i softverske kalibracije, više nego dovoljno precizan da ostvari svoju misiju.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: eWeek

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,