TDK se priprema za nastup na tržištu (pravih) hard diskova

tdk-micro-driveTDK, poznati proizvođač optičkih medijuma, u maju je najavio početak proizvodnje SSD diskova. U međuvremenu nije bilo novih najava, ali je nedavno procurela vest da ova kompanija priprema još ozbiljniji poduhvat – nastup na tržištu pravih hard diskova, gde će se uhvatiti u koštac sa WD-om, Seagate-om i Hitachi-jem.
Ako sve bude po planu, do početka sledeće godine na tržištu bi trebalo da se pojave 3,5″ diskova kapaciteta do 2 TB i 2,5″ diskova kapaciteta do 620 GB.
Međutim, to nije sve: trenutno su najveće gustine zapisa u masovnoj proizvodnji 250 GB po ploči za 2,5″ diskove i 500 GB po ploči za 3,5″ diskove, ali TDK planira da te granice pomeri, tako da će 2,5″ diskovi sa tri ploče za nekoliko meseci dobiti kapacitet od 960 GB. U prvo vreme, 2,5″ diskovi će se okretati na 5400 rpm, a TDK će preći na 7200 rpm tek kada unapredi sve potrebne tehnologije.
Takođe, TDK namerava da poveće gustinu upisa i na 3,5″ diskovima, pa bi uskoro trebalo očekivati kapacitete od 2,5 TB, a ako se sve bude dobro odvijalo, ubrzo će stići i diskovi sa pet ploča, kapaciteta 3,2 TB. Logično je očekivati da će i ostali prozvođači ponuditi slične modele.

Pročitajte i:  SSD skladište od 2PB u vašem računaru? 

Izvor: Hot HardWare

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,