#PrvoRazmisli nova kampanja protiv digitalnog nasilja

Povodom Međunarodnog dana bezbednosti na internetu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF i kompanija Telenor predstavili su početak nove kampanje #PrvoRazmisli i nastavak saradnje u okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje”.

ve Fredhajm, generalni direktor Telenora i Misel Sen Lo, direktor UNICEFa u Srbiji
ve Fredhajm, generalni direktor Telenora i Misel Sen Lo, direktor UNICEFa u Srbiji

Kampanja će trajati godinu dana, apočinje kvizom takmičarskog karaktera o pozitivnim modelima ponašanja i komunikacije na internetu i društvenim mrežama. Tokom naredne četiri nedelje mladi će biti u mogućnosti da na Fejsbuk stranici Biraj reči- Hejt spreči pristupe aplikaciji #Prvo razmisli, a za najbrže i najuspešnije u onlajn kvizu obezbeđene su nagrade.

„Već osam godina u Srbiji, Telenor je aktivni učesnik rastuće digitalizacije društva, sa ciljem da internet učinimo dostupnim svima. Ta pozicija donela nam je i privilegiju da se angažujemo, i uz pomoć naših partnera internet učinimo sigurnijim mestom za sve, a naročito za decu i mlade“, rekao je Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora Srbije.

„Sve više dece koristi digitalne alatke za učenje, društveno angažovanje i druženje. Međutim, putem njih se izlažu i novim rizicima – nasilju, neprikladnom sadržaju, nepoznatim ljudima, a rizik za njihov razvoj predstavlja i prekomerna upotreba digitalnih sadržaja. Želimo da obezbedimo sigurnost dece i mladih u digitalnom svetu, ali i da im pomognemo da korišćenjem digitalnih alata ostvare svoja prava na obrazovanje, informisanje i lični razvoj. Ove promene su moguće samo uz široko partnerstvo, a deca i mladi moraju da učestvuju u oblikovanju i predvođenju tih promena“, izjavio je Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Pročitajte i:  NELT Grupa i UNICEF formiraju strateško partnerstvo da opreme decu veštinama za 21. vek

„Tokom prethodne dve godine projektom Zaustavimo digitalno nasilje obuhvaćeno je više od 4000 učenika, kao i više od 1000 nastavnika i isto toliko roditelja. Dosadašnji rezultati pokazali su da je učešće svih sektora neophodno, kao i kontinuirana saradnja škole, roditelja i dece. Inovativni koncept projekta podrazumeva vršnjačku edukaciju, upotrebu digitalnih kanala komunikacije koji su mladima i najbliži, i rešenja koja će osigurati da broj dece i mladih koja poseduju neophodna znaja bude u stalnom porastu“, kaže Snežana Marković, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,