BIZIT 2022

Punjenje električnog automobila brzinom sipanja goriva

Jedan od najvećih problema kod električnih automobila je vreme dopunjavanja baterija. Zahvaljujući startapu GBatteries, to će se možda promeniti u budućnosti, jer oni tvrde da mogu da napune baterije električnog automobila brzinom kojom se sipa gorivo na pumpi.

PCPress.rs Image

Kompanija je već dobila nekoliko velikih investitora, a njihov sistem se zasniva na upotrebi veštačke inteligencije u cilju optimizovanja punjenja električnih automobila. Većina kompanija se fokusira na razvoj novih materijala u cilju povećanja brzine punjenja. Međutim, to je težak i neizvestan put koji zahteva velika ulaganja (koja se mere milijardama dolara). GBatteries je krenuo drugim putem. Njihova tehnologija upotrebljava kombinaciju elektronike i softverskog algoritma (AI), koja se koristi na postojećim Li-ion baterijama. Drugim rečima, na električnim automobilima nije potrebno menjati apsolutno ništa i to je (pored brzine punjenja) jedna od najvećih prednosti ovog sistema.

Njihov proizvod omogućava da se baterije od 60 kWh za 15 minuta dopunjavanja napuni dovoljno za  200 km autonomije. U poređenju sa današnjim punjačima koji za isto vreme punjenja omogućavaju tek oko 25 km autonomije, jasno je koliko je poboljšanje u pitanju. Današnji sistemi punjenja uglavnom koriste „pravolinijski“ sistem punjenja, ne uzimajući da različiti faktori (kao što je temperatura vazduha na primer) mogu značajno da utiču na vreme punjenja, što se kod ovog sistema uključuje u kalkulaciju.

Pročitajte i:  VW počinje proizvodnju baterija za električna vozila

Nakon šestomesečnog testiranja i velikog broja iteracija punjenja, pokazalo se da sistem koji koristi GBatteries donosi velike prednosti i nadamo se da će uskoro postati komercijalan.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,