BIZIT 2022

Novi Facebook izazov razlog za brigu o bezbednosti

Oni koji koriste društvene mreže verovatno su primetili najnoviji trend na platformama Facebook, Instagram i Twitter, u okviru kojeg korisnici dele combo od dve fotografije – jednu od pre 10 godina, te jednu skorašnju kako bi svetu ilustrovali sopstvene procese starenja.

PCPress.rs Image

Ipak, neki su izrazili zabrinutost da bi najnoviji hit mogao da bude nešto više od prostog deljenja fotografija, te da je možda u vezi sa treniranjem algoritama za prepoznavanje lica. Sve je krenulo od jednog tvita, u kojem su umeto fotografija objavljena tekstualna poređenja, koji je ubrzo privukao pažnju ostalih korisnika. Istina je da se radi samo o pretpostavci, ali je teza svakako zanimljiva, te podvlači to da korisnici često ne vode računa o tome šta dele sa drugima.

Skeptici su istakli da su fotografije već bile dostupne na platformi, te da oni koji su se odazvali izazovu nisu podelili ništa novo. Ipak, fotografije su na platformi postojale odvojeno, da bi se sada pojavile u paketu, a sa precizno određenim brojem godina koje su protekle između dva fotografisanja, što bi, na primer, moglo da bude korisno u okviru AI treninga koji se bave procesima starenja. Algoritmi bi mogli i samostalno da rudare fotografije, te ih slažu prema godinama u kojima su nastajale, ali je problem u tome što korisnici fotografije često ne postavljaju hronološki, te ih ne označavaju datumima. Uslovi najnovijeg izazova rešavaju taj problem, budući da je vremenski raspon tačno preciziran.

Pročitajte i:  Facebook će ugasiti funkciju Neighborhoods 1. oktobra

Iako se radi o teoriji koja pomalo liči na teoriju zavere, ova teza ipak osvetljava neke zanimljive probleme, te ponovo aktualizuje problem upravljanja korisničkim podacima.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,