Puštene nove elektronske usluge Ministarstva unutrašnjih poslova – eDržavljanstvo i eSaglasnost

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i v. d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović prisustvovali su danas puštanju novih elektronskih usluga Ministarstva unutrašnjih poslova – eDržavljanstvo i eSaglasnost.

PCPress.rs Image

Uverenje o državljanstvu koje je do sada bilo jedan od najtraženijih dokumenata koji su se izdavali na šalterima opština od danas se može poručiti na Portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili u papirnoj formi preko pošte na kućnoj adresi.

Građanima je od sada na raspolaganju i sedam novih elektronskih usluga MUP-a koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: Izjava/saglasnost za izdavanje lične karte maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za izdavanje pasoša maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za prijem u državljanstvo Republike Srbije maloletnog deteta, Izjava/saglasnost za prijavu prebivališta maloletnog deteta, državljanina Republike Srbije, Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, državljanina Republike Srbije, na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, Opoziv izjave/punomoćja/saglasnosti.

PCPress.rs Image

Usluge eDržavljanstvo i eSaglasnosti dostupne su svim registrovanim korisnicima Portala eUprava koji su prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Na Portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati preko koje građani plaćaju takse i naknade su jedne od onih koje građani najviše koriste. Ministarstvo unutrašnjih poslova je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprineće još više efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave, izjavio je ministar Jovanović.

PCPress.rs Image

Ministar je dodao da, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad su skoro 5.000.000 puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a, što znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera kao kuriri, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,