Put na Mars: 3D štampači za saniranje povreda

Za put na Mars biće potrebno i po nekoliko godina, a članovi tima neće moći da krenu natrag na Zemlju ukoliko im je potrebna pomoć, ili ako neki od astronauta pretrpi fizičke povrede. Upravo su zbog toga eksperti sa Tehnološkog univerziteta u Drezdenu ponudili prve uzorke 3D-štampane kože i delova kostiju koji bi u kosmosu mogli da se koriste za saniranje povreda.

PCPress.rs Image

Iako je lečenje pacijenata uz pomoć 3D-štampanih delova tela još uvek u ranoj fazi razvoja, tvrdi se da su tehnike delotvornije u kosmosu, te korisnije budući da u tom okruženju rane ne zarastaju brzo kao na Zemlji. Tako bi 3D odštampana koža mogla da bude korisna u slučaju ozbiljnih opekotina, pa ne bi morala da se presađuje sa nekog drugog dela tela povređenog, čime bi se izbegle dodatne komplikacije usled stvaranja novih rana koje sporo zarastaju.

Najveći izazov za naučnike je bio kreiranje tehnologije koja bi mogla da funkcioniše i u uslovima bez gravitacije, pa je tim osmislio način 3D štampe koji funkcioniše i kada je štampač okrenut naopako. Pored toga su zgusnuli ljudsku krvnu plazmu koja se koristi za 3D-štampanje ćelija kože, a uz pomoć biljnih materijala, što omogućava da sistem funkcioniše i u uslovima izmenjene gravitacije. Kada je štampanje kostiju u pitanju, dodali su kalcijum-fosfat vezivo štampanim ljudskim stem ćelijama, tako da su veštačke kosti izdržljive i u uslovima u svemiru.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Odštampani uzorci su tek prvi koraci na dugom putu u okviru kojeg bi 3D štampa trebalo da postane spremna za put na Mars, a zajedno sa tehnologijom bi trebalo da evoluira i prostor na kosmičkim letelicama, budući da će biti neophodne i specijalne hirurške prostorije, te dodatna oprema koja bi astronautima trebalo da omogući da samostalno štampaju neophodne delove tela.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,