QNAP QSW-M408-2C svič – Ferrari mreža

Jedna od bitnih promena koja nam se sitnim koracima približava svakako je prelazak lokalne mreže sa 1 Gb/s na 2,5 ili odmah na 10 Gb/s. Sa sve većim SSD diskovima, 4K video‑snimcima, potrebe za bržom komunikacijom rastu, a s njima i potreba za boljom infrastrukturom. Upoznajte QSW‑M408‑2C svič…

PCPress.rs Image

Mnoštvo upravljivih portova

Nove matične ploče na računarima imaju sve više LAN portova bržih od 1 Gb/s, čime se omogućava brža komunikacija i razmena podataka sa serverom. Ono što je i dalje zajedničko za brzu mrežnu infrastrukturu jeste relativno visoka cena. Ruku na srce, prisutan je trend pada, ali je razlika u odnosu na obične gigabitne uređaje i dalje desetostruko veća.

PCPress.rs Image

QNAP je svoju liniju cenovno pristupačnih upravljivih (managed) svičeva predstavio još 2019. godine, pa je model koji smo sada dobili na test već treća generacija uređaja. QNAP se ponosi kompaktnim, cenovno pristupačnim, energetski efikasnim i tihim dizajnom, što je ozbiljna tvrdnja za današnje pojmove.

Sa ukupno 12 portova, QSW‑M408‑2C spada u red ozbiljnijih svičeva koji treba da se brinu o velikom broju uređaja, odnosno da odgovara za male kancelarije i napredne kućne korisnike. Kompaktno i pristupačno 10 Gb/s rešenje je prvi korak ka unapređenju vaše mrežne infrastrukture i neophodna karika u povezivanju kompatibilnih uređaja brzim interfejsom. Njegov kombinovani interfejs omogućava spajanje bakarne i optičke infrastrukture, što obezbeđuje veliku fleksibilnost kada je u pitanju povezivanje postojeće infrastrukture sa novom.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine

PCPress.rs Image

QNAP QSW‑M408‑2C poseduje intuitivni Web interfejs s panelom za upravljanje koji dizajn pozajmljuje od dobro poznatog QTS sistema, jednog od najboljih na tržištu. Sa fizičke strane, belo kućište je dopadljivog dizajna i lepo će se uklopiti i u okruženja u kojima je svič vidljiv, a ne skriven u nekom uglu. Napajanje je specifično, izvedeno u vidu rotacionog adaptera koji se kao lego kockice uklapa u kućište sviča, omogućavajući fin raspon dodatne rotacija kablova.

Jedan ventilator izbacuje topao vazduh preko proreza s gornje i bočnih strana, dok su svi portovi frontalno orijentisani, sa izdvojenih osam gigabitnih i 2+2 10 Gb/s bakarnih portova. Grupa od četiri brza porta je podeljena na dva 10 GbE SFP+ i dva kombinovana 10 GbE SFP+/RJ45 porta sposobnih da prihvate bakarne i optičke kablove.

PCPress.rs Image

Uprkos nevelikoj ceni za jedan 10 Gb/s svič, QNAP QSW‑M408‑2C ima niz korisnih mogućnosti koje uglavnom nalazimo kod skupljih modela. Ovaj uređaj stiže opremljen sa Layer 2 funkcionalnošću upravljanja (LACP, ACL, VLAN, LLDP…) korišćenjem jednostavnog Web interfejsa bogatog opcijama. Na ovaj način korisnici mogu da upravljaju protokom podataka i bezbednosnim aspektima mrežnog saobraćaja, što je veoma bitno za poslovna okruženja. Sa ukupno 12 portova, maksimalni kapacitet protoka QSW‑M408‑2C je 96 Gb/s, što je impresivno za jedan uređaj ovog tipa.

Pročitajte i:  Višestruko grananje u Excel izveštajima

PCPress.rs Image

Sekcija za administraciju mreže daje sistemske informacije u realnom vremenu, uključujući status i saobraćaj svih portova, onda statistiku paketa po portovima, konfigurisanje brzine pojedinačnih portova, ali i funkcije kontrole protoka i paketa (LACP, VLAN, QoS, IGMP Snooping…) zarad boljeg upravljanja mrežom kroz IP grupisanje. Zahvaljujući moćnom interfejsu, možete kreirati i više virtuelnih mreža u okviru glavne mreže i automatizovati bitne stvari kao što je ažuriranje firmvera. Naravno, ovo su napredne opcije bez kojih možete, ali ih pominjemo jer se radi o funkcionalnostima koje su uglavnom rezervisane za skuplje modele.

PCPress.rs Image

Kao paket, QNAP QSW‑M408‑2C zaista nudi mnogo više nego što se očekuje od jednog 10 Gb/s sviča ove cene. U pitanju je kompaktno, lepo dizajnirano rešenje koje će vam pomoći da steknete mnogo veću kontrolu nad mrežom i dobijete brze interfejse za laku modernizaciju mrežne infrastrukture.

Korisna adresa: mikroprinc.com

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari: