ePlaneta

Da li je budućnost u baterijama od drveta?

Svet tehnologije je danas u velikom problemu zbog poteškoća u lancima nabavke. Sa druge strane, sve više nestaju resursi koji su potrebni da bi se proizvele potrebne komponente. U isto vreme ekološke organizacije su sve glasnije i na neki način stoje kao ratnici protiv razvoja IT. A sada dolazimo do informacije da se od drveta može dobiti materijal koji bi potencijalno mogao da zameni tečne elektrolite u baterijama. Da li je budućnost u baterijama od drveta?

PCPress.rs Image

Baterije od drveta – kako?

Istraživači već duže vreme ispituju kako da naprave baterije koje imaju više snage i koje su bezbednije. Današnje baterije su litijum-jonski materijali. Međutim, istraživački tim sa Univerziteta Braun i Univerziteta Merilend je razvio novi materijal za baterije i to od drveta.

Tim je demonstrirao čvrst jonski provodnik koji kombinuje bakar sa celuloznim nanofibrilima – polimerinim cevima koji se dobijaju od drveta. Materijal tankog papira ima jonsku provodljivost koja je 10 do 100 bolja od ostalih polimernih jonskih provodnika. Može da se koristi kao elektrolit za čvrste baterije ili kao vezivo koji provode jone za katodu čvrste baterije.

„Uključujući bakar sa jednodimenzionalnim celuloznim nanofibrilima, pokazali smo da celuloza koja normalno izoluje jone nudi brži transport litijum-jona unutar polimernih lanaca.“ – izjavio je Liangbing Hu, profesor na Odseku za nauku o materijalima i inženjering Univerziteta Meilend. „Otkrili smo da je ovaj jonski provodnik postigao rekordno visoku provodljivost među svim čvrstim polimernim elektrolitima.“

Današnje litijum-jonske baterije, koje se koriste od mobilnih telefona do automobila, imaju elektrolite koji su napravljeni od litijumove soli rastvorene u tečnom organskom rastvaraču. Zadatak elektrolita je da sprovode litijum jone između katode i anode baterije. Nedostatak ovih baterija je zapaljivost i kratak spoj.

Materijal dobijen od drveta sa druge strane pokazuje bolje performanse. Njegova druga prednost je što je reč o materijalu koji priroda obezbeđuje, pa će se smanjiti ukupan negativan uticaj na okolinu ukoliko bi se prešlo na upotrebu ovih baterija. Istraživači sada rade na novoj fazi koja se odnosi na tehnologiju ovih baterija za masovno tržište. Prema njihovim predviđanjima postoji velika šansa da će uspeti u svojoj nameri.

Ovakva novima bi bila značajna i za proizvođače koji bi imali razlog više da proizvednu nove modele. Sa druge strane, kupovina novih uređaja bi sigurno skočila zbog potrebe da se današnje baterije eliminišu iz upotrebe ili u momentu kada njih više ne bi bilo na stanju.

Izvor: Scitehcdaily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: