BIZIT plus

QuadrigaCX: Eksperti dešifrovali lozinku koja krije 137 miliona dolara

Milioni dolara ostali su zarobljeni nakon što je izvršni direktor menjačnice QuadrigaCX – Gerald Cotten – preminuo u decembru 2018, a da prethodno nije ostavio lozinku za svoje naloge u kompaniji. Eksperti su nedavno uspeli da dešifruju lozinku za njegov računar, te da otkriju da je novac nestao.

PCPress.rs Image

Verovalo se da su sredstva klijenata zarobljena, budući da je bilo moguće pristupiti samo manjoj količini kriptovaluta koje se koriste za svakodnevne transakcije, dok je za ulaz u takozvano „hladno skladište“ bila potrebna lozinka koju niko nije znao. U menjačnici je ostalo zarobljeno oko 26 hiljada Bitkoin, 11 hiljada Bitkoin Cash, 11 hiljada Bitkoin Cash SV, 35 hiljada Bitkoin Gold, oko 200 hiljada Litecoin, te oko 430 hiljada Ether kriptovalute. Sredstvima je upravljao samo osnivač, te niko od zaposlenih nije imao pristup valutama koje nisu korišćene u svakodnevnim transakcijama.

PCPress.rs Image

Ovaj incident je pogodio preko 115 hiljada klijenata menjačnice QuadrigaCX, a slučaj je inspirisao brojne teorije, uključujući i onu po kojoj je Cotten režirao sopstvenu smrt, te pobegao sa novcem. Ova teorija više ne izgleda kao teorija zavere, budući da je utvrđeno da je novac zaista nestao. Mnogi su zainteresovani za ovaj slučaj, a menjačnica Kraken nudi nagradu od 100 hiljada dolara onome ko ima neku informaciju o tome šta se dogodilo sa sredstvima iz Quadriga menjačnice.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Izvor: Business Insider

Facebook komentari: