BIZIT plus

QuadrigaCX: Zarobljene kriptovalute u protivvrednosti od 145 miliona dolara

Uprava kanadske crypto-menjačnice QuadrigaCX je početkom 2019. godine tvrdila da nije u mogućnosti da svojim klijentima isplati sredstva u vrednosti od 145 miliona dolara, a nakon što je osnivač menjačnice – jedini koji je znao lozinku za pristup kriptovalutama – iznenada preminuo u decembru 2018. godine.

PCPress.rs Image

Tako su sredstva ostala zarobljena, budući da je bilo moguće pristupiti samo manjoj količini kriptovaluta koja su se koristile za svakodnevne transakcije, dok je za ulaz u takozvano „hladno skladište“ bila neophodna lozinka koju nakon smrti kripto-tajkuna niko više nije znao. U menjačnici je ostalo zarobljeno oko 26 hiljada Bitkoin, 11 hiljada Bitkoin Cash, 11 hiljada Bitkoin Cash SV, 35 hiljada Bitkoin Gold, oko 200 hiljada Litecoin, te oko 430 hiljada Ether kriptovalute. Sredstvima je upravljao samo osnivač, te niko od zaposlenih nije imao pristup valutama koje nisu korišćene u običnim transakcijama.

PCPress.rs Image

Advokati danas traže ekshumaciju vlasnika menjačnice, a kako bi se potvrdilo da je sahranjena osoba zaista Cotten – suosnivač sada već nadaleko poznate menjačnice, budući da se već neko vreme sumnja da je lažirao svoju smrt i pobegao sa sredstvima koja je u menjačnici čuvalo oko 100 hiljada korisnika.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Izvor: CNN

Facebook komentari: