Qualcomm – 5G testovi na MWC 2018

Proteklih par meseci se puno govorilo o tome kolike bi brzine 5G internet mogao da postiže, ali samo u teoriji, pa su mnogi nestrpljivo očekivali da se testovi sprovedu i u praksi, te se performanse mreže sledeće generacije utvrde i u stvarnom svetu, gde uslovi nisu potpuno idealni. Upravo se time pozabavila kompanija Qualcomm, a u okviru svojih 5G simulacija, čije će rezultate predstaviti na MWC 2018.

PCPress.rs Image

U okviru svojih testiranja, Qualcomm je istakao da će 5G mreža imati veliki uticaj na načine poslovanja, i na društvo uopšte, te tvrdi da će taj uticaj biti dublji od onog koji je imala pojava električne energije. Tako će 5G biti pokretač sledeće evolucije podataka, te će, budući da će omogućavati razmenu podataka između svih uređaja koji su povezani na internet, dovesti do pojave novih servisa, ekosistema, te poslovnih modela.

Umesto da se bave teorijom, te pogađaju o kojim bi brzinama moglo da se radi, stručnjaci iz kompanije Qualcomm odlučili su da testiraju uslove u stvarnom svetu, te su ih simulirali u Frankfurtu i San Francisku, a kako bi mogli da što tačnije procene kakve performanse mogu da se očekuju od mreže nove generacije. Simulacije su se pozabavile samo 5G NR (New Radio) mrežama koje bi mogle da se pojave sledeće godine, a koje neće funkcionisati samostalno, već zajedno sa 4G LTE tehnologijom, ali ne i samostalnim 5G mrežama, koje će se pojaviti tek kasnije.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Tokom testiranja su brzine pretraživanja sa 71 Mbps, koliko ima prosečan 4G korisnik, došle na 1.4 Gbps za prosečnog 5G korisnika, dok se download brzina uvećala za 90%, te sa 10 Mbps u okviru 4G, došla na 186 Mbps kod 5G. I kvalitet video sadržaja se dramatično poboljšao, budući da će 5G korisnicima biti dostupna 8K rezolucija, 120 FPS (brzina smenjivanja slika), te 10-bitne boje.

PCPress.rs Image

Iako je Qualcomm puno uložio u ove simulacije, još uvek su u pitanju samo testovi, te je neophodno da se ispune mnogi preduslovi kako bi 5G mreža postala stvarnost. Tako će proizvođači mobilnih, te drugih uređaja morati da kreiraju proizvode koji će u potpunosti moći da iskoriste sve prednosti značajno većih brzina interneta, te infrastrukturu za samostalne 5G mreže. Ipak, ako 5G bude razvio polovinu od brzina koje su utvrđene ovim testovima, doći će do velike promene u načinima na koje koristimo mobilne uređaje, što će, konačno, uticati na evoluciju mnogih drugih životnih oblasti.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,