Qualcomm otpušta više od 1.200 radnika u Kaliforniji

Kompanija se nada da će smanjiti svoje operativne troškove kako bi se pripremila za nepredvidive ekonomske promene i slabu potražnju za svojim proizvodima.

PCPress.rs Image

“Dodatne mere restrukturiranja”

Prema izveštajima, Qualcomm je obavestio zaposlene u Kaliforniji da će otpustiti 1.258 zaposlenih. Taj broj predstavlja oko 2,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji. Ukupan broj zaposlenih iznosi otprilike 50.000. Otkazi će uticati na zaposlene u Qualcomm-ovim kancelarijama u San Diegu i Santa Klari u Kaliforniji. Međutim, nijedno radno mesto nije sigurno. Više od 750 zaposlenih koji će dobiti otkaze dolaze iz tima za inženjering. Takođe, uključene su i osobe na direktorskim pozicijama. Drugi adnici koji će biti otpušteni dolaze iz različitih odeljenja unutar kompanije. Ova radna mesta obuhvataju zaposlene koji se bave internim tehničkim poslovima ili rade u računovodstvom.

Proizvođač čipova je zakonski obavezan da obavesti kalifornijsku agenciju o predstojećim otkazima. Iako kompanija obaveštava kalifornijsku agenciju o smanjenju broja zaposlenih u skladu sa zakonom, nije sigurno da li kompanija ima iste planove za otpuštanje zaposlenih u drugim kancelarijama unutar i izvan Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, vredno je napomenuti da ovi otkazi, iako nesrećni, ne dolaze kao iznenađenje: Kompanija je objavila u kvartalnom izveštaju o zaradi objavljenom u avgustu da će preduzeti “dodatne mere restrukturiranja”.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Tada je kompanija priznala da očekuje da će te “mere restrukturiranja” uglavnom uključivati “smanjenje radne snage”. Prouzvođač čipova je naveo da će mu to omogućiti da nastavi “ulaganja u ključne mogućnosti rasta i diverzifikacije” u svetlu “nastavljene neizvesnosti u ekonomiji i potražnji”.

Prema izveštajima Bloomberg-a, Qualcomm i dalje većinu svojih prihoda ostvaruje od prodaje pametnih telefona a tržišna potražnja i dalje opada. Zapavo, analitičari su naveli da su globalne isporuke pametnih telefona ove godine biti najlošije u poslednjih deset godina. Qualcomm očekuje da će se prihodi smanjiti za otprilike 19 odsto u tekućoj fiskalnoj godini.

Kompanija će započeti proces otpuštanja osoblja negde sredinom decembra. Očekuje se da kompanija završi promene restrukturirana u prvom delu fiskalne 2024. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: