Qualcomm plaća milijardu evra zbog zloupotrebe položaja

Evropska komisija donela je odluku da je kompanija Qualcomm u obavezi da plati kaznu od 997 miliona evra, a zbog zloupotrebe položaja na tržištu kada su u pitanju procesori za LTE tehnologiju (Long-Term Evolution). Naime, kompanija je sprečavala rivale da se takmiče na tržištu tako što je ključnim kupcima uplaćivala značajne sume novca, a uslov je bio da ovi ne kupuju od drugih kompanija.

PCPress.rs Image

Tako je Qualcomm na nelegalan način sprečavao konkurentske kompanije da sudeluju u ovom delu tržišta, što je to potrajalo više od pet godina. Dalje se navodi da je kompanija ključnom kupcu – kompaniji Apple – platila milijarde američkih dolara da ova ne bi kupovala od drugih kompanija. Ove sume se nisu odnosile samo na prodaju proizvoda po nižim cenama, već su sa sobom donosile i uslov da Apple u svoje proizvode ugrađuje isključivo Qualcomm čipsetove. To znači da ni jedna druga kompanija nije bila u mogućnosti da se takmiči sa Qualcomm-om na ovom polju, te kvalitet njihovih proizvoda tu nije igrao nikakvu ulogu. Akcije kompanije Qualcomm tako su uskratile tržištu, te korisnicima, mogućnost izbora i inovacija, a na polju u okviru kojeg je potražnja velika, a potencijal za nove tehnologije ogroman.

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

Procesori koji su izvor problema, takozvani baseband procesori, omogućavaju pametnim telefonima i tabletima da se povezuju na mobilne mreže, a koriste se kako za prenos zvučnih zapisa tokom razgovora, tako i za prenos podataka. LTE baseband procesori su u skladu sa 4G Long-Term Evolution (LTE) standardom, a kompanija Qualcomm predstavlja najvećeg snabdevača kada su ovi proizvodi u pitanju.

PCPress.rs Image

Visina novčane kazne, koju je kompanija u obavezi da plati, određena je na osnovu dužine trajanja i težine prekršaja, te je kreirana sa namerom da ostale kompanije odvrati od sličnih postupaka, a iznosi 4,9% od ukupnog prihoda kompanije Qualcomm u 2017. godini.

Izvor: TechPowerUp

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,