Qualcomm pristaje na prodaju ako Broadcom plati 160 milijardi dolara

Ono što se dešava između kompanija Qualcomm i Broadcom se već pretvorilo u poslovnu sapunsku operu, te je Broadcom smanjio svoju prvobitnu ponudu za kupovinu za četiri odsto, a na 117 milijardi dolara, što se dogodilo nakon odluke kompanije Qualcomm da, u okviru svog nastojanja da kupi NXP, ponudu u okviru te kupovine poveća za 16 odsto, a na 44 milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Ovi finansijski manevri donekle skreću pažnju sa procesa koji se odvijaju u pozadini, a poput onog planiranog za 6. mart kada će vlasnici deonica kompanije Qualcomm birati članove Upravnog odbora, u okviru kojeg postoji 11 mesta. Prema nekim podacima, kompanija Broadcom ima čak šest kandidata za mesta u upravnom odboru kompanije koju pokušava da kupi, te će, ako svih šestoro nominovanih uđe u Upravni odbor, Broadcom imati većinu koja će moći da glasa u korist preuzimanja koje je zamislio.

PCPress.rs Image

Predstavnici obe kompanije su 14. februara pokušali da se dogovore oko potencijalnog preuzimanja, te se čini da pregovori nisu protekli onako kako je Broadcom planirao, budući da su iz kompanije Qualcomm nakon toga objavili da pristaju na kupovinu, ali za 160 milijardi dolara, što je za 36% više od trenutne ponude. Ako Broadcom pristane na nove uslove, ova transakcija će predstavljati najveću sumu koja je plaćena za preuzimanje neke kompanije u istoriji poslovanja tehnoloških giganata, te treću najveću sumu u istoriji preuzimanja, a pošto je AOl izdvojio 162 milijarde za Time Warner početkom dvehiljaditih, te Vodafone platio 180 milijardi za Mannesmann 2000. godine.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,