Računar pobedio šampiona u igri GO

Lee Se-dol, jedan od najviše rangiranih profesionalnih igrača Go-a, izgubio je meč protiv programa AlphaGo u vlasništvu kompanije Googe. Rezultat meča je bio ubedljiv – 4:1 za računar.

Go meč

 

Igra Go je s pravom smatrana komplikovanijom za računar od šaha, s obzirom na ogroman broj mogućih pozicija i značaj strategije u igri. Međutim, programeri firme Deepmind, koju je 2014. godine kupio Google, su se uspešno izborili s izazovima sledeći pre svega način razmišljanja ljudi u ovoj igri, dakle odbacujući većinu neperspektivnih poteza da bi se koncentrisali na dublju analizu strategije koja vodi ka prednosti. Direktor Deepmind-a Demis Hassabis kaže da njihov program uvodi u oblast veštačke inteligencije nešto što je do skora karakterisalo samo ljude – intuitivno razmišljanje. “Ostao sam bez teksta posle poslednje partije, kada mi je izgledalo da je AlphaGo u početku napravio ozbiljnu grešku, ali se na kraju pokazalo da je ta ‘greška’ zapravo uvod u spektakularnu kombinaciju”, dodao je Hassabis.

Program AlphaGo je dominirao tokom čitavog meča, dobivši prvu, drugu, treću i poslednju partiju; Lee Seedol je uspeo da dobije samo četvrtu partiju. Posle poraza u finalnoj partiji ostao je da sedi za stolom, držeći glavu u rukama. “Počeo sam meč smatrajući da sam u ozbiljnoj prednosti, a činjenica da sam poražen pokazuje pre svega nedostatke u mojoj igri, rekao je Lee reporterima.

Pobedom u ovom meču AlphaGo je osvojio i nagradu od milion dolara, koja će biti donirana u dobrotvorne svrhe. Lee Dedol je dobio 170000 dolara, od čega 150000 predstavlja garantovani bonus za učešće, a 20000 dolara vredi njegova pobeda u četvrtoj partiji.

Facebook komentari:
SBB

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com