BIZIT plus

Radnici Apple-a u Australiji u štrajku

Apple se suočava sa štrajkom u kom je učestvovalo 150 zaposlenih u maloprodajama u Australiji, nakon što pregovori za bolje plate i uslove rada nisu uspeli. Zaposleni su dali podršku sindikatima i pozvali na niz poboljšanja, uključujući veća primanja i rasporede sa dva uzastopna slobodna dana.

Radnici Apple-a u Australiji u štrajku

I radnici Apple-a u SAD-u nezadovoljni uslovima rada

Apple je ponudio zaposlenima povećanje minimalne plate od oko 17,35 USD, ali sindikat ovakvu ponudu ne uzima u obzir zbog inflacije u svetu. Ta grupa želi povećanje platu od 19,53 USD koja je otprilike jednaka onoj koju dobijaju američki radnici. Udruženje tvrdi da je Apple pokušao da požuri glasanje o sporazumu, što je kompanija negirala.

Štrajk i odbijanje zadataka delimično su podstaknuti radnom akcijom u SAD-u. Tamo su radnici u sve većem broju Apple prodavnica pokušavali da se pridruže sindikatima. U mnogim prodavnicama, kompanija je očigledno gurala antisindikalne teme koje sugerišu da bi formalno zastupanje moglo da pogorša stvari. Nema sigurnosti da će američki zaposleni štrajkovati kao njihove australijske kolege, ali je očigledno da je negodovanje sve glasnije.

Pročitajte i:  Sledeće ažuriranje iOS-a će otežati upad u vaš iPhone 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,