BIZIT plus

Toshiba i Sony izgubili su sudski spor protiv EU

Kompanije Toshiba, Sony i Samsung Electronics izgubili su sudsku borbu protiv kazne EU koja je izrečena zbog tajnog dogovaranja za cene optičkih diskova koje su proizvodili za američke kompanije Dell i HP.

PCPress.rs Image

Evropska komisija je 2015.godine kaznila pet kompanija sa ukupno 116 miliona eura. Najveća kazna od 41,3 miliona eura pripala je kompaniji Toshiba Samsung Storage Technology, zajedničkom preduzeću Toshiba-e i Samsung Electronics-a.

Hitachi-LG Data Storage kažnjen je sa 37 miliona evra. Ostale sankcionisane kompanije bile su Sony, Sony Optiarc koji je zajedničko preduzeće Sony-ija, NEC-a i Quanta Storage-a. Philips je izbegao novčanu kaznu pošto je upozorio nadležni organ za sprovođenje konkurencije o planovima ovih kompanije.

Opšti sud se 2019.godine složio sa odlukom Komisije i odbacio prigovore kompanija. Sony, Sony Optiarc, Toshiba Samsung Storage Technology i Quanta Storage su kasnije uložili žalbu Sudu pravde EU, najvećem evropskom sudu. Međutim, Sud pravde EU, sa sedištem u Luksemburgu, podržao je kazne EU.

„Nijedan od elemenata na koji se oslanjaju kompanije, niti bilo koji osnov javne politike, ne opravdava to da će sud koristi svoju neograničenu nadležnost da smanji taj iznos“, navodi se u sopštenju suda. Međutim, sud je delimično poništio neke od odluka EU-a za sprovođenje konkurencije.

Pročitajte i:  TikTok protiv EU

„Komisija je propustila da ispuni svoju obavezu i obrazloži to što je utvrdila da su, pored zajedničkog prestupa kompanije učestvovale i u nekoliko druih odvojenih prestupa“, navodi se u izveštaju suda.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: