BIZIT plus

Ransomware napadi će biti veoma unosan „biznis“ u ovoj deceniji

Ransomware predstavlja jedan od najozloglašenijih tipova hakerskih napada, koji donosi potencijalno najveću štetu. Zato je ova vrsta napada među hakerima veoma popularna i veoma raširena. Ako napad uspe, fajlovi na napadnutom sistemu postaju šifrovani i neupotrebljivi, što mnoge žrtve primorava da plate otkupninu, najčešće u kriptovalutama. Novije ransomware aplikacije pored toga kradu i informacije, pa hakeri mogu da prete i njihovom objavom (ako su u pitanju stvari osetljive prirode), što je samo još jedan dodatni motiv za žrtvu da isplati otkupninu.

ransomware

Šteta se eksponencijalno uvećava

Trenutno najpoznatije hakerske grupe koje su ransomware napade pretvorili u unosan biznis su Maze, Nefilim, Clop i DarkSide. Sve ove grupe su izvele uspešne napade u kojima su zaradile milione dolara. Cybersecurity Ventures predviđa da će se taj trend nastaviti i proširiti. Ova istraživačka kuća koja se bavi proučavanjem sajber ekonomije, predviđa da će do kraja ove decenije ransomware napadi na globalnom izazvati štetu u vrednosti od oko 265 milijardi dolara. Do tog iznosa došli su analizom dosadašnjih tipičnih napada, ne samo na kompanije već i na pojedince. Takođe, oni tvrde da će se učestalost ovih napada globalno biti na svakih nekoliko sekundi.

Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti

Trenutna procena štete koju su naneli ransomware napadi je oko 20 milijardi dolara za 2021. godinu, što je povećanje od 57 puta u odnosu na 2015. godinu. Poslednje procene ukazuju da se na godišnjem nivou broj incidenata ovog tipa poveća za 30 procenata.

Istovremeno, Palo Alto Networks ukazuje da je prosečan iznos otkupnine porastao sa 115.123 dolara iz 2019. godine na 312.493 dolara u 2020. godini, što je povećanje od 171 procenata. Inače, najveći zabeleženi iznos plaćene otkupnine u poslednjih nekoliko godina je 30 miliona dolara.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: