BIZIT plus

Ransomware napadi cvetaju uprkos hapšenjima

Prošla godina je bila uspešna za ransomware grupe, uprkos tome što su pohapšeni mnogi koji se bave ovom vrstom kriminala hapšeni širom sveta.

ransomware

Zabeležen je porast od 49% kada je ova vrsta napada u pitanju. Eksperti iz bezbednosne firme Unit 42 su objasnili da je do rasta došlo zbog veće eksploatacije zero-day ranjivosti – onih koje bezbednosni eksperti još nisu identifikovali. Kao primer su naveli zloupotrebu ranjivosti u MOVEit Transfer softveru, a vlada Sjedinjenih Američkih Država je napada povezala sa grupom CLOP – ugrozio je oko tri hiljade organizacija u zemlji i oko osam hiljada globalno.

Skoro polovina žrtava prošlogodišnjih napada je iz Sjedinjenih Američkih Država, a najugroženije kategorije su proizvodnja, pravne usluge i tehnološke kompanije. Unit 42 je objavio i 25 novih web sajtova na kojima su promovisani ransomware linkovi, te informacije o dve najuspešnije napadačke grupe – Hive i Ragnar Locker. Hive je iznudio oko 100 miliona dolara, dok je Ragnar Locker napadao osetljive institucije.

PCPress.rs Image

Kompanija Chainalysis je potvrdila da su se količine novca otete u ransomware napadima uvećale tokom 2023, najviše zbog toga što su napadači naučili da se brzo prilagođavaju bezbednosnim poboljšanjima.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Izvor: The Verge

Facebook komentari: