Brisanje istorije pretrage na Chrome-u na Androidu sada je lakše nego ikada

Google Chrome ostaje na vrhu prioritizujući korisničko iskustvo, a najnoviji dokaz za to je nova prečica za brisanje podataka pretrage na Androidu u trenu.

PCPress.rs Image

Pretraživač ima novu prečicu za brisanje istorije pretrage

Praktičnu prečicu “Obriši podatke pretrage” možete pronaći u meniju Chrome pretraga, smeštenu kao četvrti stav ispod opcije za istoriju. Ova funkcija je aktivna u verziji Chrome-a za Android 121, trenutno u beta fazi.

Kada dodirnete prečicu, otvoriće se jednostavan interfejs, koji jasno prikazuje šta se briše. Izaberite vremenski okvir poput “Poslednjih 15 minuta” ili “Poslednje 4 nedelje” prema vašim preferencama privatnosti. Za one koji žele više opcija, dodirnite dugme “Više opcija” kako biste podešavali specifične vrste podataka poput istorije pretrage, kolačića i keširanih slika.

Ova manja izmena dovodi Android verziju Chrome-a u korak sa desktop i iOS verzijama.

Iako je Chrome sigurno jedan od vodećih web browsera na tržištu, prati vašu istoriju pretrage na svim uređajima, osim ako ste u režimu inkognito. To ima svoje prednosti, poput nastavljanja gde ste stali na svom pametnom telefonu nakon pretrage na računaru.

Međutim, postoje trenuci kada želite da izbrišete sve podatke. Browser na vašem Android telefonu čuva informacije sa svake posete sajtu, i ostaje na uređaju duže nego što je potrebno. Većina ovih podataka nalazi se u kolačićima i kešu.

Naravno, zadržavanje određenih podataka u kolačićima i kešu pomaže bržem učitavanju sajtova. To je korisna funkcija. Međutim, u tim digitalnim ćoškovima često se nalaze informacije koje su korisne koliko i vrata na podmornici, i mogu čak ugroziti vašu privatnost.

Stoga, pametno je povremeno očistiti keš kako biste održali uređaj urednim. Nova prečica je namenjena upravo tome, da taj zadatak učini veoma jednostavnim.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
SBB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *