Raspakivanje: Naslednik Hubble teleskopa

Takozvani „unboxing“ video sadržaji su popularni već neko vreme, a radi se o snimcima na kojima kreatori otvaraju kutije, izvlače proizvode i šuškaju papirnim pakovanjima. U obzir dolazi sve – od igračaka do novih teleskopa.

PCPress.rs Image

Na Twitter nalogu Ariane 5 (raketa Evropske svemirske agencije) se nedavno pojavila serija fotografija na kojima može da se vidi kako su eksperti otpakovali James Webb Space teleskop. U pitanju je moćni naslednik Hubble Space teleskopa, “starca” koji kosmosom plovi još od 1990. godine. Došlo je vreme za smenu, pa bi Ariane 5 u decembru trebalo da poleti s novim teleskopom.

James Webb Space teleskop je put kosmosa trebalo da krene u martu, ali je misija odložena zbog kontroverzi oko imena (naime, Webb je odgovoran za diskriminaciju zaposlenih u agenciji NASA pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka). Nova sprava vredi skoro 10 milijardi dolara, a biće zadužena za posmatranje našeg solarnog sistema, te tumačenje misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje, novi teleskop će moći da vidi dalje od bilo kojeg prethodnika. U pitanju je zajednički projekat NASA-e, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Webb, kako ističu eksperti, može da prikupi mnogo više svetla nego Hubble, što znači da će moći da prodre dublje u univerzum, a samim tim i dalje u prošlost. Novi teleskop je dizajniran da bude komplementaran svom prethodniku, a kako bi zajedno pružili jasniju sliku kosmosa. Nakon Webba dolazi još jedan naslednik – Wide Field Infrared Survey teleskop – koji će u svemir krenuti 2025. godine, i koji će biti zadužen za proučavanje tamne materije, egzoplaneta i postanka zvezda i planeta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,