BIZIT plus

Starlink, avioni i satelitski internet

Elon Musk smatra da je Starlink kao stvoren za internet u avionima, a pregovori su već u toku. Na njegovom Twitter nalogu sve piše – SpaceX već pregovara sa velikim avio-kompanijama.

PCPress.rs Image

Starlink konstelacija polako raste, a nove jedinice dobijaju pojačanje u obliku lasera. SpaceX se nada da će satelitski internet na ovaj način stići i u delove sveta u kojima gradnja stanica na tlu nije moguća. U pitanju je dragocen dodatak, budući da će laserski terminali omogućavati prenos podataka bez potrebe za posrednicima na površini Zemlje. Ova promena bi mogla da utiče i na WiFi konekciju u avionima.

Od maja 2019. godine kompanija redovno lansira nove ture satelita, te se buduća mega-konstelacija konstantno uvećava. Krajem juna je lansirano još 60 satelita, pa tako ukupan broj bio 1.735 jedinica, da bi malo posle toga stigao do 1.786. Kompanija je još ranije obećavala veće brzine nego kod tradicionalnih konekcija, a obećanja su se već približila stvarnosti.

https://twitter.com/harrison_astro/status/1448665058301472774?s=20

Starlink uskoro planira nove ture satelita, a radi se o naprednijim jedinicama koje će sasvim sigurno uticati na brzinu i latenciju. To je dobra vest za one koji žive po zabitima širom sveta, a broj korisnika se za poslednjih mesec dana uvećao, te je stigao do preko 100 hiljada pretplatnika iz 12 zemalja.

Pročitajte i:  Musk izgubio parnicu protiv izraelske kompanije za prikupljanje podataka

Musk nije precizirao koje su avio-kompanije zainteresovane za Starlink internet, ali je obećao odličan internet svim srećnim putnicima. Nije poznata ni cena, pa ostaje da se vidi koliko će novac uticati na budućnost avio-interneta.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: