Rast prodaje Chromebook-ova i tableta

Google konstantno ulaže veliki trud kako bi Chrome OS učinio pravom zamenom za Windows i macOS. Izgleda da su ti napori konačno počeli da se isplaćuju. Naime, prema izveštaju koji je objavila analitičarska kuća Canalys, Chromebook računari su doživeli najveći rast prodaje u Q3 2020. godine, od čak 122 procenta u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu prodato je 9.4 miliona Chromebook računara. Poređenja radi, prodaja ultra-slim prenosnih računara je porasla za 57 procenata, standardnih laptop-a za jedan procenat, a desktop računa je opala za 27 procenata.

PCPress.rs Image

Među Chromebook računarima najbolje su prodavani HP-ovi modeli (3.2 miliona računara), što je rast od 116 procenata u odnosu na prošlu godinu. Najveći procentualni rast doživeli su Lenovo Chromebook računari (više od 300 procenata), pa oni sada zauzimaju drugo mesto po prodaji, sa 18.9 procenata tržišta. Za njima slede Dell, Acer i Asus. Popularnost Chromebook-ova je porasla pošto su se pokazali kao optimalno rešenje za sektor obrazovanja – jer donose solidne performanse uz umerenu cenu.

Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?

PCPress.rs Image

Pored Chromebook-ova, veliki porast prodaje doživeli su i tableti. U odnosu na prošlu godinu, tržište je poraslo za 43 procenta, a prodato je ukupno 44.2 miliona tableta. U ovom segmentu vodi Apple, sa prodatih 15.2 miliona prodatih iPad-ova i rastom od 47 procenata u odnosu na isti period 2019. godine. Na drugom mestu su Samsung tableti sa rastom prodaje od 79.8 procenata i prodatih 8 miliona uređaja, a za njim slede Huawei, Amazon i Lenovo. Rast tržišta tableta je donekle iznenađenje, jer je ovo tek drugi kvartal u kome prodaja raste još od 2015. godine.

Izvor: XDA-Developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,