Raste cena metala

Sve učestalije krađe metala u svetu.

PCPress.rs Image

Nakon krađe bakarnog kabla sa tornja u Oklahomi, mediji su posvetili veću pažnju tržištu metala. Krađa metala je u sve većem porastu kao i cena. Bakar je trenutno u svetu skuplji za 30% u odnosu na pre pet godina, dok je cena čelika tokom pandemije dostigla porast od 200%.

Tokom poslednje dve godine, cene metala su padale ali su metali i dalje značajno skuplji u odnosu na vreme pre pandemije. Kako raste cena metala tako raste i učestalost krađa. Veoma često krađe su veoma detaljne i precizne. Tom prilikom koriste se profesionalni alati, a šteta koja se nanese infrastrukturi je daleko veća od same cene sirovine.

Nakon sve češćih izveštaja o krađi metala širom Amerike, Nemačka je takođe počela da obaveštava o ovom fenomenu. Nedavno je železnica u Nemačkoj privremeno bila paralisana zbog krađe metala. U Indiji je tokom prošlog meseca ugraden deo metalne ograde dužine 1 km duž glavnog autoputa. U Južnoj Africi je krađa kablova u tolikoj meri prisutna da akademici redovno pišu radove koji ukazuju na uticaj ovih krađa na informisanje građana. U Velikoj Britaniji su zabeležene krađe metala sa nadgrobnih spomenika.

Prelazak na električna vozila i delovi infrastrukture potrebne za upotrebu ovakvih vozila, samo će pomoći kradljivcima. Los Anđelos je nedavno „opustušen“ kada su u pitanju kablovi za punjenje električnih vozila. Dok su u parlamentu Velike Britanije razgovarali o sve većoj učestalosti ove pojave.

Izvor: wired.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *