BIZIT plus

GlobalFoundries dobija 1,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

Kompanija će koristiti sredstva za jačanje proizvodnje poluprovodnika u automobilskoj, vazduhoplovnoj i AI industriji.

PCPress.rs Image

Jačanje proizvodnje poluprovodnika

Sjedinjene Američke Države dodeljuju 1,5 milijardi dolara kompaniji GlobalFoundries za jačanje proizvodnje poluprovodnika u okviru CHIPS zakona. Kompanija se odvojila od AMD-a 2009. godine i ima pristup kreditima u vrednosti 1,6 milijardi dolara. Kompanija će podeliti sredstva na tri projekta.

GlobalFoundries će izgraditi novu fabriku u Malti u Njujorku, gde planira da proizvodi “tehnologije visoke vrednosti koje trenutno nisu dostupne u SAD-u“, saopštilo je Ministarstvo trgovine. GlobalFoundries će koristiti fabriku za proizvodnju čipova za različite industrije i primene, uključujući automobilske, vazduhoplovne, odbrambene i AI oblasti. Očekuje se da će izgradnja fabrike početi 2025. godine.

Zatim, GlobalFoundries planira da proširi postojeću fabriku u Malti. Kompanija će uključiti tehnologiju iz svojih postrojenja u Singapuru i Nemačkoj sa ciljem proizvodnje više poluprovodnika za upotrebu u automobilima i kamionima. Ovo proširenje, zajedno sa novom fabrikom, omogućiće kompaniji da u narednih deset godina udvostruči kapacitet svog kampusa u Malti. Kada sve faze oba projekta budu završene, GlobalFoundries očekuje povećanje proizvodnje na 1 milion čipova godišnje na svim postrojenjima.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Na kraju, preostala sredstva biće uložena u modernizaciju postojeće fabrike u Burlingtonu, u Vermontu. Cilj je izgradnja prvog američkog postrojenja sposobnog za masovnu proizvodnju naredne generacije poluprovodnika. Ti poluprovodnici će se koristiti u električnim vozilima, pametnim telefonima, elektroenergetskoj mreži i drugim ključnim tehnologijama. Fabrika će koristiti isključivo energiju bez ugljenika, dok će solarni sistem na licu mesta pokrivati do devet odsto godišnjih potreba za energijom.

GlobalFoundries planira ulaganja od ukupno 12 milijardi dolara

GlobalFoundries planira da u saradnji sa javnim i privatnim partnerstvima uloži više od 12 milijardi dolara u postrojenja u narednih 10 godina. Njujork takođe podržava projekte u Malti sa 575 miliona dolara. Njujorška energetska uprava će uložiti najmanje 30 miliona dolara.

Ministarstvo trgovine navodi da se očekuje da će tri projekta stvoriti 1.500 radnih mesta u proizvodnji i oko 9.000 radnih mesta u građevini u narednih 10 godina. Radnici bi trebalo da imaju dobre plate i odlične beneficije.

U skladu sa većim ciljevima CHIPS zakona, ulaganje je osmišljeno da poboljša domaće lance snabdevanja poluprovodnicima. GlobalFoundries navodi da postoje samo četiri kompanije koje mogu pružiti “trenutne i zrele sposobnosti za proizvodnju” na njegovoj skali izvan Kine. Jedina od njih bazirana u SAD-u.

Prošle godine, kompanija je postigla direktni dogovor o snabdevanju sa GM-om kako bi automobilsku kompaniju opremila procesorima proizvedenim u SAD-u i pomogla joj da izbegne nestašicu čipova koja je izazvala značajno zagušenje u proizvodnji automobila usred pandemije. GlobalFoundries se takođe dogovorio o snabdevanju čipovima sa Ford-om 2021. godine.

Pročitajte i:  Google, Apple, Meta i druge velike tehnološke kompanije pridružuju se američkom savezu radi unapređenja AI

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *