BIZIT plus

Raste udeo Intela na CPU tržištu

Tržište PC procesora je u padu nekoliko godina, ali pojavljuju se prve naznake da će ponovo početi da se „pokrene“. Za sada izgleda da se Intel u poslednjem periodu „bolje snašao“ od AMD-a.

PCPress.rs Image

Izveštaj koji je objavila analitičarska kuća Jon Peddie Research, ukazuje da je ukupan broj isporučenih PC CPU-ova, nakon lošeg kraja i početka ove godine, počeo da raste. U drugom kvartalu je u odnosu na Q1, broj isporučenih procesora povećan za 17 procenata. U prvom kvartalu ove godine isporučeno je 46 miliona CPU-ova, dok je u drugom kvartalu ta brojka porasla na skoro 54 miliona CPU-ova. Ipak, ovo je i dalje manje od prošlogodišnje vrednosti, kada je u Q2 isporučeno 70 milion CPU-ova.

Interesantno je da je u prošlom kvartalu isporuka Intel procesora porasla za 23 procenta, dok je broj isporučenih AMD-ovih CPU-ova opao za 5.3 procenta. Moguće je da je razlog to što se Ryzen 7000 serija smatra prilično skupim upgrade-om, jer zahteva nove matične ploče i skupu DDR5 memoriju. Intel-ovi Raptor Lake procesori i podržavaju stariji DDR4 memorijski standard, pa je stoga znatno olakšan (i jeftiniji) prelazak na njih, sa starijih Intel procesora.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Što se tiče ukupne prodaje u poslednjih godinu dana, ona je opala za 23 procenta. Ako pogledamo pojedinačno desktop i notebook tržište, prvo je u padu za 25 procenata, a drugo za 22 procenta u odnosu na prethodnih godinu dana.

Ipak, očekuje se da će uskoro te brojke biti u značajnom porastu. Dosta računara je kupljeno početkom pandemije, što znači da polako dolazi vreme za njihovu obnovu. Što se samih kompanija tiče, za Intel se očekuje dalji porast prodaje, s obzirom da će uskoro predstaviti nove mobilne Meteor Lake, kao i Raptor Lake procesore. Kada je AMD u pitanju, nema najava za nove desktop ili mobilne procesore, tako da se ne očekuje veće turbulencije u količini prodaje njihovih proizvoda.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,