BIZIT plus

RATEL objavio izmenjene uslove za provajdere

PCPress.rs ImageRepublička agencija za telekomunikacije postavila je na svoj sajt izmenjene Tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije Internet mreže, odnosno set pravila vezanih za tehničku opremljenost provajdera kojom se omogućava sprovođenje ovlašćenog nadzora Internet saobraćaja.

Sredinom prošle godine RATEL je usvojio niz kontroverznih tehničkih uslova za sprovođenje ovlašćenog nadzora u fiksnim, mobilnim, KDS i Internet mrežama. Nakon usvajanja poslednjeg dokumenta oko ovog pitanja uzburkala se javnost, pa su na insistiranje ombudsmana uslovi privremeno stavljeni van snage sa ciljem da se izmene i stupe na snagu kad i novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Najbitnije izmene u novom dokumentu odnose na to da su uklonjene sve reference na masovno prikupljanje podataka, tako da se sada ovlašćeni nadzor odnosi samo na pojedinačne korisnike koji
su predmet nadzora, te da će službe bezbednosti morati da ostave pisani trag kod operatora o tome koji operativac je sprovodio nadzor, na osnovu kog akta, u kom periodu je sprovođen nadzor i šta je tačno nadzirano.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Stvar koja je nije izmenjena odnosi se na to da provajderi pokrivaju troškove vezane za tehničko omogućavanje ovlašćenog nadzora. Izmenjeni dokument je objavljen u Službenom glasniku uz saglasnost Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo. Očekuje se da u najskorije vreme RATEL izmeni i tehničke uslove kojih se moraju pridržavati mobilni, fiksni i KDS operatori, a koji i dalje sadrže sporne odredbe.

Izvor: Internodium

Facebook komentari: