ERP 2024

Razer: Procureli privatni podaci preko sto hiljada gejmera

Bezbednosni ekspert Volodymyr Diachenko otkrio je u avgustu propust koji je nekoliko hiljada Razer korisnika učinio osetljivim na napade, a zbog toga što su privatni podaci postali javni.

PCPress.rs Image

Problem je nastao kada su procurele informacije o proizvodima koje su korisnici kupovali, te njihove mejl i fizičke adrese, brojevi telefona. Utešno je što se među ugroženim podacima nisu našli brojevi kreditnih kartica, budući da su procurele informacije mogle da se nađu prostim pretraživanjem interneta. Ugroženo je preko sto hiljada korisnika, a do problema je došlo zbog loše konfiguracije na jednom od servera. Razer je u saopštenju istakao da je upoznat sa problemom, te da nisu ugroženi najosetljiviji podaci poput lozinki i brojeva kreditnih kartica.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Problem na serveru je saniran tek 9. septembra, a korisnicima se preporučuje da sva pitanja pošalju na DPO@razer.com. Eksperti ističu da su ovakva curenja podataka ozbiljna, budući da napadači koriste podatke poput ovih koji su procureli u Razer incidentu, a najviše u phishing napadima koji zbog ukradenih informacija postaju uverljiviji i efikasniji. Zahvaljujući detaljnim podacima o obavljenim kupovinama hakeri lako mogu da imitiraju zaposlene u Razeru, te korisnike prevare da otkriju svoje lozinke i podatke o platnim karticama.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,