Razvijena nova kamera koja vidi iza uglova

Još jedna prodorna tehnološka inovacija uskoro će naći primenu u važnim sferama života. Nova kamera moći će da snima iza uglova i kroz medijume u kojima postoji rasejanje svetlosti, a primenjivaće se u medicini, na putevima i u fabrikama.

PCPress.rs Image

Tehnologija “Non-line-of-sight imaging (NLoS)” novije je polje istraživanja koje se, kao i na svakom početku, suočava sa izazovima poput male rezolucije snimanja, potrebe za veoma sporim rasterskim skeniranjem i veoma malim ugaonim opservacionim poljem. Međutim, čini se da je tim developera sa Northwestern Univerziteta uspeo da reši dosadašnje probleme i postigne visoku rezoluciju i veliko ugaono polje.

Tehnologija će biti korišćena za operacije pacijenata, snimanje krivina na putevima i kontrolisanje industrijskih mašina.

Kako SWH tehnolgija radi?

Da bi se razumeo princip rada nove tehnologije, treba razumeti postojeći problem rasejanja svetlosti. Uzmimo za primer snimanje organa! U određenim medijima, svetlosni zraci se rasejavaju u različitim pravcima. Dakle, menjaju pravac svog prvobitnog kretanja i to je razlog zbog kojeg neke organe ne možemo videti (vidimo ih donekle ili ih ne vidimo uopšte).

Pročitajte i:  Galaxy Z Fold 6 donosi revoluciju u fotografiji

Tehnologija “Synthetic wavelength holography”, radi na principu indirektnog rasejanja svetlosti na skrivenim objektima, kada se rasejani zraci vraćaju u kameru. Koristeći kompjuterski algoritam, ovi rasejani zraci bivaju rekonstruisani, i na taj se način dobija informacija o prikrivenim mestima ili objektima. U prevodu: svetlost ne skreće nego prolazi kroz medijum, a odbijeni rasejani zraci obrađuju se i interpretiraju putem programa.

Uzevši u obzir da je novi uređaj postigao visoku rezoluciju, moguće je pratiti čak i objekte u kretanju (na primer vozilo koje ide brzo ka krivini).

Izvor: Nature

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,