RCS poruke – protokol koji će zameniti SMS

SMS poruke su zauvek promenile načine na koje komuniciramo, ali izgleda da već neko vreme ne ispunjavaju potrebe modernih korisnika, te im nedostaju funkcije na koje su ovi navikli zahvaljujući aplikacijama koje konstantno evoluiraju u okviru pametnih telefona. Upravo je zbog toga Google usvojio RCS (Rich Communication Services) protokol za slanje poruka, koji bi trebalo da zameni dosadašnji SMS/MMS standard.

PCPress.rs Image

RCS donosi niz promena, te će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gde je 160), korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmenjivanje poruka), sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije, a tu su i grupni razgovori, audio poruke i end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

Pročitajte i:  Apple je napravio alatku za AI slike  

Proizvođači pametnih telefona, te operateri, još uvek oklevaju sa usvajanjem RCS protokola zbog promena su neophodne kada su u pitanju mreže i softver, pa to što ga je Google usvojio znači korak napred. Tako je nova Google tehnologija za razmenjivanje poruka – “Chat“ – zapravo RCS protokol, koji je skoro identičan originalnom RCS modelu, samo što ne podržava end-to-end enkripciju.

Da bi mogli da koriste RCS protokol, oni koji šalju, te oni koji primaju poruke, moraju da imaju telefone koji podržavaju RCS protokol, te pristup mreži koja podržava ovakve poruke, kao i istu aplikaciju koja se zasniva na Chat/Universal Profile-u. Ukoliko bilo koji od ovih elemenata nedostaje RCS se konvertuje u SMS.

Izvor: Life Hacker

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,