BIZIT plus

Reciklirane baterije Nissan Leaf-a napajaju ulično osvetljenje

Svrha električnih automobila je da pomognu u smanjivanju emisije štetnih gasova. Međutim, postoje neka pitanja, kao što su šta kompanije rade sa iskorišćenim baterijama nakon što su odslužile svoj vek? Da li ih jednostavno bacaju? Iako različite kompanije verovatno imaju različite pristupe ovom pitanju, Nissan je odlučio da ih koristi za napajanje uličnog osvetljenja.

PCPress.rs Image

U programu pod nazivom „Reborn Light“, opisano je kako Nissan uzima reciklirane baterije iz svog Leaf modela i koristi ih za napajanje uličnih svetala. Ovo će uključivati upotrebu solarnog panela koji će se koristiti za punjenje baterija tako da se u toku noći baterije mogu koristiti za osvetljavanje ulica kako za pešake tako i za saobraćaj.

Ovo nije prvi put da Nissan istražuje ideju recikliranja svojih baterija. Ranije je kompanija eksperimentisala sa nečim nalik na Teslin Powerwall pod nazivom „xStorage“, a „Reborn Light“ je drugi program koji kompanija istražuje. Trenutno se program testira u Namie, u Japanu, gradu koji je od tada napušten nakon nuklearne katastrofe Fukušima. Takođe imaju planove da izvrše ekspanziju u gradu krajem ove godine.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

S obzirom na to šta se dogodilo u Fukušimi, ovi Nissan-ovi napori vezani za zelenu i solarnu energiju mogu da se posmatraju kao alternativa za upotrebu nuklearne energije. Da li Nissan planira da proširi ovaj projekat izvan okvira testiranja još uvek se ne zna, ali ipak ovo je zanimljiv koncept.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: