BIZIT plus

Reddit će naplaćivati API pristup kompanijama

Reddit je prikupio riznicu ljudskih interakcija i razgovora tokom proteklih 18 godina i ovaj bogati fond podataka bio je savršeno mesto za kompanije da obučavaju velike jezičke modele, inače poznate kao AI chat botovi. Sada, Reddit želi deo kolača sa veštačkom inteligencijom i počeće da naplaćuje kompanijama pristup API-ju, koji je neophodan za obuku LLM.

PCPress.rs Image

Velika upotreba Reddit baze podataka od strane tehnoloških kompanija

Na kraju krajeva, ovo nisu mame i tate kompanije koje koriste API za obuku AI chat robota. Kompanije kao što su Google i OpenAI koriste Reddit da pomognu u pružanju početnih smernica za usluge veštačke inteligencije koje rastu. U tom cilju, Reddit uvodi „novu premium pristupnu tačku za treće strane“, navela je kompanija u zvaničnom saopštenju.

Cene su još uvek u vazduhu, iako je Reddit potvrdio da će biti podeljen na neke vrste, verovatno za podršku kompanijama različitih veličina. Platforma društvenih medija pominje različita ograničenja korišćenja i šira prava korišćenja kao tačke razlike između nivoa.

Reddit je daleko od jedinog onlajn skladišta informacija koje se koristi za obuku velikih jezičkih modela, jer su prikupljači podataka kao što je Common Crawl takođe česti učitelji za chat botove. Međutim, Common Crawl i srodne usluge trguju sirovim podacima, kao u velikim grupama informacija koje se nalaze na mreži, dok se Reddit sastoji od razgovora između ljudi. Dobro zaokružena veštačka inteligencija zahteva pristup obema vrstama podataka da bi se povećala tačnost činjenica i ponašanje nalik ličnosti.

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Redditov interfejs aplikacijskog programa (API) se takođe redovno koristi za kreiranje i održavanje alata za moderiranje sadržaja. Umesto da moderatorima sadržaja naplaćuje pristup API-ju, kompanija kreira namenske alate za moderiranje u obliku iOS i Android aplikacija. Aplikacije će imati mod dnevnik, alate za upravljanje pravilima, informacije o redu čekanja i još mnogo toga.

Zašto napraviti ovu promenu sada? AI je prešao iz niše u veliki biznis naizgled preko noći i kruže glasine da Reddit želi da izađe na tržište kasnije ove godine. Postavljanje novog toka prihoda nikada nije loša ideja kada se uvodi IPO.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: