VMWare

Štampani šlemovi za čuvare Vatikana

Švajcarska garda već nekoliko stotina godina nosi posebne uniforme dok čuva Papu i Vatikan, te za čitavo to vreme nije bilo većih estetskih promena. Ove godine bi ipak mogli da naprave neke izmene, te da tradicionalni metalni šlem – morion – zamene 3D štampanim varijantama.

Uniforma švajcarske garde deo je tradicije, te je poslednja, modernija verzija, predstavljena još 1914. godine. Novi šlemovi trebalo bi da pojednostave aktivnosti vojnika, budući da su lakši i jeftiniji od svojih metalnih prethodnika. Budući da stražari puno vremena provode u uniformi, šlemovi su tokom godina počeli da predstavljaju problem, naročito tokom toplih perioda, kada se toliko zagreju da čak mogu da izazovu opekotine na koži vojnika.

Prvi štampani šlemovi su u Vatikan stigli 22. januara, a kao deo proslave 513. godišnjice od kada je garda osnovana. Dizajnirani su po ugledu na metalne modele iz 16. veka, te je svaki odštampan za po 14 sati, za razliku od tradicionalnih modela za čiju je izradu u proseku bilo potrebno oko 130 sati. Kao najvažnija karakteristika novih šlemova ističe se to što teže tek 570 grama, za razliku od metalnih koji su merili čak dva kilograma.

Pročitajte i:  3D štampa postaje precizna

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press- digitalizacija zdravstva

Tagovi: , , ,