ASUS Zenbook

Review: ASUS ZenBook Flip 13 UX363 – OLED stigao na laptope

Dočekali smo i taj dan – OLED ekrani ulaze u mejnstrim! Nedugo nakon što su se pojavili na najskupljim laptopima i, iskreni da budemo – iznenađujućom brzinom – pojavljuju se i na laptopima čija se cena izražava trocifrenim brojem u evropskoj valuti. Na testu imamo sjajnog predstavnika nove linije, koji stiže u Flip varijanti, odnosno u formi hibridnog notebook-a kome se ekran rotira do čitavih 360 stepeni.

PCPress.rs Image

Hibridni računari, odnosno 2-u-1 laptopi (premda ovde zapravo imamo četiri pozicije u kojima je moguće koristiti uređaj) doživljavaju svoj puni procvat s novim generacijama hardvera. Nekada sputani procesorskom snagom, danas isporučuju više nego dovoljno performansi za gotovo sve potrebe i scenarije upotrebe. Dok ste ranije mogli da ih okarakterišete kao naprave za nezahtevne zadatke, danas praktično i ne osećate da im išta fali, dok su prednosti poput malih dimenzija, lakog prenošenja i dugog trajanja baterije izraženiji nego ikad. Kada se tome još doda opcija promene položaja ekrana i nekoliko režima upotrebe, dobija se zaista svestran računar, koji je više od „običnog” laptopa.

Obrni momenat

Mogućnost prebacivanja između različitih režima rada i dalje je udarni adut Flip serije prenosivih računara kompanije ASUS. Tako Flip možete koristiti kao standardni ultrabook, ali i kao tablet ili pak u međumodovima (nazivi su tent i presentation), u zavisnosti od ugla pod kojim baza leži prema ekranu, a rotacija ide do čitavih 360 stepeni.

PCPress.rs Image

ASUS je i ovde otišao korak dalje. Kako bi obezbedio da računari budu podjednako čvrsti tokom dugogodišnje eksploatacije, ASUS testira šarke i garantuje barem 20.000 ciklusa punog otvaranja i zatvaranja. Uz to, uspeo je da i na ovoj seriji implementira ErgoLift sistem koji pomaže da se donji deo blago izdigne kada se otvori ekran, što pomaže ergonomskom doživljaju prilikom korišćenja tastature, ali i hlađenju računara.

Mogućnost različitih položaja i režima upotrebe dosta utiče na scenarije korišćenja, posebno imajući u vidu da je ekran (logično) osetljiv na dodir. Tako možete računar privremeno pretvoriti u tablet, postaviti ga u presentation režim kada treba kolegama da pokažete nešto ili da se s voljenom osobom uživite u film ili seriju, a opet tent može takođe da posluži u slične svrhe, ali i za – crtanje, budući da je tada uređaj stabilniji na stolu.

Pročitajte i:  ASUS predstavio prvi mini-LED monitor - cena astronomska

PCPress.rs Image

Da, rekli smo crtanje, budući da je moguća opciona kupovina olovke sa čak 4096 nivoa detekcije pritiska, što pomaže da se iskoriste mogućnosti Flip 13 računara u punoj meri. Posebno bi to bilo korisno u tablet formi, ukoliko putujete od mesta do mesta, potrebni su vam potpisi ili vođenje beležaka i slično, tako da ovde ima svašta korisno i za poslovne korisnike u pokretu i za one koji uživaju u kućnoj zabavi. Ili još bolje – za osobu kojoj su svi ti aspekti bitni, jer ovim ima situaciju da mu sav posao završava jedan računar.

OLED, najzad

ASUS je šampion u implementiranju inovacija, i najčešće je upravo on taj koji hrabro iskoračuje s novitetima. Ne prođe uvek svaka zamisao na tržištu, ili se pak ne pokaže korisno, ali nova serija računara definitivno ima nešto što će biti obavezno u godinama koje dolaze – OLED ekran! Reč je o ubedljivo najboljem ekranu koji smo videli na prenosivim računarima! Iako je donedavno ovakav ekran bio dostupan samo na računarima od po tri-četiri hiljade evra, sada ga zatičemo čak i na novim ASUS ZenBook 13 laptopima od oko 800-900 evra. Naravno, i na testiranom ZenBook Flip 13 UX363 modelu.

PCPress.rs Image

Šta reći osim – prikaz je fantazija! Doživljaj pospešuje i još jedan inženjerski podvig koji ASUS unapređuje iz generacije u generaciju, a to je sada već jedva primetna NanoEdge ivica oko ekrana. Full HD rezolucija (1920 × 1080) je sasvim dobro primerena dijagonali od 13,3 inča, dok fantastični OLED ekran sija u punom smislu te reči. Crna je savršena, kontrast je nominalnih 1.000.000 : 1, a odziv 0,2 ms. Ne samo da je izvanredno vidljiv iz svih uglova i pri svim uslovima osvetljenja, već ovakav ekran emituje daleko manje škodljivog plavog svetla, te pokriva 100% DCI-P3 opsega boja. Impresionira i to što je mašina „upakovana” u tanko i lagano kućište, težine svega 1,3 kilograma. Vrhunske je izrade, a korišćeni materijal je aluminijum.

Pročitajte i:  Alienware - nova, egzotična rešenja za hlađenje

PCPress.rs Image

Intel Inside, generacija 11

ZenBook Flip 13 UX363 je stigao s novom Intel mobilnom platformom, što podrazumeva Core procesor jedanaeste generacije, kao i svežu Intel Iris Xe grafiku, koja donosi najveći pomak u integrisanim grafikama u skorije vreme. Zanimljivo je da računar možemo direktno uporediti s prošlogodišnjim ZenBook Flip 14 UX463F modelom, koji je tada dolazio s Core procesorima 10. generacije, ali i diskretnom GeForce MX 330 grafikom, a rezultate smo priredili u uporednoj tabeli.

PCPress.rs Image
Rezultati testova

Ukupan utisak je fenomenalan. Core i7-1165G7 CPU ima četiri jezgra, podršku za Hyperthreading, radi na taktovima od 2,8 do 4,7 GHz u zavisnosti od opterećenja, a ASUS tehnologija hlađenja rezultuje besprekornim radom. Kultura rada je na najvišem nivou, što se i očekuje od ovakvog računara. Nudi 16 GB DDR4 memorije, kao i ultrabrzi NVMe SSD od 512 GB, zahvaljujući čemu će Windows 10 Pro „leteti”. No, ukoliko želite, možete prištedeti koji dinar i opredeliti se za nešto drugačije konfigurisan model s kojim ne gubite praktično ništa na iskustvu (8 GB RAM-a, Windows 10 Home), dok je drastično pristupačniji.

Opcije konektivnosti su prilično dobre na bežičnoj strani. ZenBook Flip 13 UX363 podržava Wi-Fi 6 (802.11ax), bežični standard koji ne samo da unapređuje brzine transfera već donosi niz optimizacija i načina kako se izboriti sa zagušenjima. Tu je i Bluetooth 5.0, standardno podržan na ovakvim računarima već neko vreme.

Što se fizičkih konektora tiče, svi znamo da je to i dalje slabija strana ultratankih računara, pa je tako i ovog puta. Srećom, uvek postoji opcija za dokupljivanje sada već pristupačnih hub-ova koji donose niz konektora i povezuju se na USB-C, što svakako toplo preporučujemo. Postoje dva Thunderbolt (USB-C) porta, preko kojih se i računar puni, zatim jedan USB 3.1 Type-A, kao i HDMI. U pakovanju se isporučuju USB-C-to-audio i USB-to-LAN adapteri, što dodatno proširuje mogućnosti računara.

Pročitajte i:  Review: ASUS Zenfone 8 - Dimenzije, ipak, jesu bitne

PCPress.rs Image

ASUS i ovde koristi sada već odlično poznatu edge-to-edge tastaturu s funkcijskim tasterima, kao i NumberPad 2.0 tačped, koji se jednim pritiskom može promeniti u numerički deo tastature, što može biti od prilične koristi poslovnim korisnicima u određenim situacijama. Dubina hoda tastera iznosi 1,4 mm, a udobnost korišćenja je na više nego pristojnom nivou. Slično se može reći i za tačped/Numberpad 2.0, posebno kada je reč o preciznosti multitouch komandi.

Baterija je kapaciteta 67 Wh, što je teorijski solidno unapređenje u odnosu na prethodnu godinu. ASUS obećava do 14 sati rada na bateriju, a mi smo bez naročitog zatezanja uspeli da ostvarimo oko 11 i po sati, što je preko sat i po duže od prošlogodišnjeg modela. Treba reći i da bi se sigurno moglo „uštinuti” još malo vremena preciznijim igrankama oko osvetljenja ekrana, budući da osvetljenost OLED-a zaista nije uvek neophodna u većem obimu. Važno je reći da baterija podržava brzo punjenje, čime se dopunjava do 60 odsto za samo 49 minuta. Takođe, budući da se sve obavlja preko tipičnog USB-C konektora, na ovaj način eliminišete potrebu za nošenjem više punjača različitih standarda na putovanjima.

PCPress.rs Image

Svi koji iskuse mogućnosti vrhunskih hibridnih računara (p)ostaju im verni, budući da kombinacija kvaliteta, mogućnosti i svestranosti donosi puno u svakodnevnoj upotrebi. To važi za osveženu ZenBook Flip seriju, s kojom je ASUS potvrdio da praktično nema premca u spremnosti da radikalno unapređuje svoje proizvode iz generacije u generaciju. Taman kad pomislite da bolje ne može, tajvanski proizvođač sve demantuje i oduševi. OLED je ovde samo prva violina u orkestru unapređenja na svim poljima. Lepa vest za sve buduće vlasnike je i da registracijom na sajtu dobijaju produženu garanciju, odnosno tri umesto dve godine garantnog roka na ZenBook računare.

Korisna adresa: comtradeshop.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.