Review: Epson EF‑100B – Pokretni bioskop

Proizvođači projektora u poslednje vreme pokušavaju da ove uređaje ponovo učine interesantnim široj grupi korisnika. Epson je tako napravio najmanji 3LCD projektor na tržištu, a glavni adut upravo su portabl karakteristike!

PCPress.rs Image

S dimenzijama od 210 × 227 × 88 mm i ukupnom težinom od 2,7 kilograma, EF‑100 rešava pitanje kompaktnosti. Interesantno je da se brinulo i o dizajnu, pa EF‑100 s teksturom „kože“ i elegantnim detaljima, izgleda daleko bolje u odnosu na bilo koji drugi projektor.

Kada je reč o slici, EF‑100 nudi maksimalno osvetljenje od 2000 lm i dinamički kontrast od čak 2.500.000 : 1, što je direktna posledica upotrebe 3LCD laser tehnologije. To znači da upotreba ovog projektora nije ograničena samo na maksimalno zatamnjene prostorije, pa je veoma dobar kvalitet slike moguće dobiti u slabije osvetljenim prostorijama, čime se upotrebna vrednost EF‑100 projektora znatno povećava. Maksimalna dijagonala slike koja se može postići je 150 inča, što je mnogo više u odnosu na televizore i to je jedna od glavnih prednosti koje imaju projektori.

Jedna od odličnih funkcija koje ima EF‑100 jeste veliki raspon keystone korekcije, što omogućava da se projektor može fleksibilnije pozicionirati. Proces podešavanja slike veoma je jednostavan, ali se u praksi pokazalo da su neophodna malo detaljnija podešavanja kako bi se iz EF‑100 izvukao maksimum, pa se vredi potruditi oko toga. Rezultat je veoma dobra reprodukcija boja, što uz fantastičan kontrast daje sliku na zavidnom nivou, pogotovo za projektor ovih dimenzija.

Pročitajte i:  Epson predstavlja svoj prvi kompaktni ravni UV štampač namenjen industriji promotivnih materijala

PCPress.rs Image

Oštrina slike takođe je odlična, tako da prostora za zamerke na račun slike ima veoma malo. To malo što postoji odnosi se na WXGA rezoluciju, što znači 1280 × 800 piksela. Ovo je nešto manje u odnosu na pomenute televizore ali, u realnosti, HD rezolucija sasvim dovoljna, jer je većina sadržaja još uvek „samo“ HD. Kada se udobno zavalite i opušteno gledate film preko EF‑100, pitanje rezolucije nije toliko primetno, posebno kada su ostali parametri slike tako dobri.

Lako povezivanje

EF‑100 na zadnjoj strani poseduje HDMI 2.0 priključak, preko kog uređaj dobija sliku koju prikazuje. Epson je ovde napravio fino rešenje s posebnim delom u projektoru u koji se može zapakovati Roku, Chromecast ili sličan dodatak, što EF‑100 čini kompletnim portabl video‑uređajem.

PCPress.rs Image

EF‑100 ima integrisani zvučnik od 5 W, koji je sasvim dovoljan kada je potrebno pustiti neku prezentaciju, igru ili video. Ipak, za malo bolji ugođaj preporučuje se povezivanje s nekim boljim zvučnicima. Ovaj projektor ima samo izlaz za slušalice od fizičkih načina za povezivanje audio‑izlaza, ali to i nije ozbiljna mana jer postoji Bluetooth opcija. Preko Bluetooth veze mogu se povezati razni popularni sound bar sistemi, pa sa njima EF‑100 ostvaruje ne samo mnogo bolju reprodukciju zvuka, već i zadržava elemente lake prenosivosti.

Pročitajte i:  Epson se pridružuje akciji Sat za našu planetu u podršci globalnim ekološkim akcijama

Upravo kombinacija ovih karakteristika i kompaktnih dimenzija, zajedno s mogućnošću prikaza slike velike dijagonale čine uređaje kao što su EF‑100 zanimljivim. Velike televizore definitivno nije lako pomerati, pa Epson‑ovo rešenje ima prednost u različitim sferama. Poslovne primene su logična niša, ali Epson sa EF‑100 uspešno „gađa“ i zabavu. Nije teško zamisliti situaciju u kojoj društvo oko velike projektor slike gleda slike s letovanja ili omiljeni film.

PCPress.rs Image

Samo cena od 120.000 dinara može da bude prepreka da EF‑100 bude zanimljiviji širem krugu ljudi. Kada se ova cena uporedi s televizorima, jasno se može zaključiti gde, i u kojim situacijama, uređaji kao što su EF‑100 imaju prednost i kada predstavljaju bolje i povoljnije rešenje. Ukoliko se tu pronalazite, onda je Epson EF‑100 trenutno najbolje rešenje u kompakt kategoriji projektora.

Korisna adresa: epson.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,