Review: Huawei Mate 20 Pro – Nekrunisani kralj

Huawei je, prkoseći skeptičnima, iz godine u godinu jačao svoj položaj na tržištu. Kineski gigant vredno je radio i korak po korak došao u situaciju kad može glasno da uzvikne: „Imamo najbolji telefon na svetu”. Mate 20 Pro daje mnogo osnova za tako smele tvrdnje, budući da je ne samo najlakše već i najobjektivnije opisivati ga u – superlativima.

PCPress.rs Image

Mate 20 Pro je kreiran sa ciljem da bude najbolji, stane na vrh i suvereno zavlada tržištem mobilnih telefona, makar kada govorimo o Android svetu. Kompletan zbir hardverskih i softverskih karakteristika takav je da malo koga može da ostavi ravnodušnim, bez obzira na to da li govorimo o ultrabrzom čipu, AI podršci, odličnom Android 9 Pie operativnom sistemu ili bilo čemu drugom. Jednostavno, ne može se poreći da je na prvi pogled jasno da je reč o proizvodu visoke klase.

Dizajn je izuzetan i upečatljiv. Huawei je postao prepoznatljiv po gradijentima boja, pa tako sada imamo Midnight Blue i Twilight varijante, uz standardnu crnu. Moramo da primetimo kako kamera modul sa čak četiri elementa (tri kamere i blic) u obliku kvadrata između kojih je crna površina ipak deluje prirodnije na crnom telefonu. Uspešno dizajnersko rešenje odlikuje se i „skrivenim zvučnicima”, pošto je Huawei stereo-kombinaciju ostvario pomoću zvučnika slušalice s jedne, i zvučnika smeštenog u USB-C port, s druge strane. Interesantno rešenje koje rezultuje odličnim audio-iskustvom.

Vrhunski hardver

SoC rešenje koje koristi Mate 20 Pro je HiSilicon Kirin 980, moderan 7-nanometarski čip sa čak 6,9 milijardi tranzistora! U ovom trenutku to je najsnažniji čip dostupan na Android mobilnim telefonima, sa odličnom energetskom efikasnošću, pa i u tom smislu Huawei preuzima primat. Prvi je komercijalni čip koji koristi Cortex-A76 jezgra, a isto tako upotrebljava Big.Middle.Little koncept koji osam jezgara umesto u 4+4 kombinaciji raspoređuje u 2+2+4 sistem. Dva jezgra rade na 2,6 GHz, dva na 1,92 GHz, a četiri na 1,8 GHz, obezbeđujući tako optimalne performanse i energetsku efikasnost.

Pročitajte i:  Huawei lansirao nove pametne uređaje u Dubaiju
PCPress.rs Image
Rezultati koje postiže Huawei Mate 20 Pro u sintetičkim testovima

Isto tako, Mali G76 MP10 grafika drastično je unapređena u odnosu na prethodnika iz Kirin 970 čipseta, tako da sada nudi daleko bolje performanse u svim situacijama. Ne treba zaboraviti ni Dual-NPU koji omogućava da korisnik upotrebljava sve te AI funkcije koje se tako izdašno obećavaju. Mate 20 Pro ima 6 GB RAM-a, kao i 128 GB prostora za skladištenje podataka. Treba reći da je umesto standardne microSD kartice u Dual SIM slotu upotrebljena Nano Memory memorijska kartica, standard koji nije mnogo popularan. Tu nije kraj – Mate 20 Pro je prvi pametni telefon u svetu koji podržava 4.5G LTE Cat. 21 standard, čime omogućava korisnicima preuzimanje podataka ogromnom brzinom, a unapređeno je i GPS pozicioniranje. Sve u svemu, uređaj ne samo da obećava već i isporučuje maksimalne performanse.

PCPress.rs Image

Ne treba smetnuti s uma ni bateriju. Mate 20 Pro može se podičiti baterijom od 4200 mAh, što je unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model. Međutim, to je samo vrh ledenog brega. Spektakularni punjač od 40 W (10 V 4 A) u stanju je da ovako veliku bateriju dopuni do čak 70 odsto za svega 30 minuta, a da je celu napuni od nule za tek nešto više od sat vremena, što je izuzetna stvar za svakoga ko bude „cedio” svoj telefon. Takođe, tu je i podrška za 15 W brzo bežično punjenje, uz Reverse Charging, tako da je zapravo moguće koristiti Mate 20 Pro da se pune drugi uređaji koji podržavaju bežično punjenje!

Ekran s novim trikovima

Sjajni OLED ekran ovog telefona je 6,39-inčni, s rezolucijom od 3120 × 1440 piksela i zaštićen je Gorilla staklom. Taj odnos donosi odličnu gustinu prikaza od 538 ppi, a odnos stranica od 19,5 : 9 omogućava veoma udoban i čvrst hvat, tako da je telefon veoma lako držati i koristiti jednom rukom. Ipak, uvek treba biti na oprezu ukoliko nemate zaštitnu masku, jer su staklene površine klizave.

Pročitajte i:  TECNO Spark 20 Pro - Iskustvo koje nadmašuje očekivanja

PCPress.rs Image

Ekran ima zarez u vrhu, ali se u tradiciji Huawei EMUI interfejsa on lako može sakriti softverskim putem. Ivice ekrana su zaobljene i time je ostvaren veoma upečatljiv vizuelni efekat. Čim ugledate FullView ekran Mate 20 Pro telefona, prva pomisao koja pada na um jeste „luksuz”. Verujemo da su to u kompaniji i hteli – štaviše, Huawei CEO eksplicitno je rekao da je to razlog implementacije ovakvog ekrana – i efekat je apsolutno postignut. Možda bi bilo još bolje da je softver iskoristio te zaobljene ivice na neki način, dok ovako ostaje samo dizajnerski utisak, ali ni to nije malo.

Još jedna sjajna stavka stiže u vidu Synaptics rešenja optičkog skenera prsta implementiranog ispod ekrana. Sada je dovoljno da se korisnik prijavi pritiskom na ekran, otprilike nešto ispod polovine na centralnoj osi. Čim priđete prstom zatamnjenom ekranu, zasijaće polje na koje trebate da ga postavite i sve što je potrebno jeste da prislonite prst na to mesto da bi se telefon direktno otključao. Naravno, alternativno se može koristiti sistem prepoznavanja lica, koji radi još bolje i preciznije nego ranije.

Izgled softvera Huawei Mate 20 Pro telefona

Kamere bez premca

Huawei nije mnogo eksperimentisao, već je na Mate 20 Pro ugradio isti sistem kao na P20 Pro telefonu, koji je pobrao brojne lovorike, sada sa novim 16-mm Leica sočivom ultraširokog ugla. Reč je o sistemu s tri kamere, smeštene na poleđini u kvadratnom modulu zajedno sa dual flash dual tone blicom, razvijene u saradnji s kompanijom Leica. Glavna kamera ima rezoluciju od 40 MP i otvor blende f/1‚8, ultraširokougaona 20 MP i otvor blende od f/2,2 i telefoto kamera senzor od 8 MP sa f/2,4 otvorom blende. Zajedno, one pružaju fascinantne fotografije u saradnji sa AI algoritmima koji su sada dodatno unapređeni, posebno zbog toga što daju dosta bolje rezultate i van podrazumevanog režima od 10 megapiksela.

Fotografije snimljene Mate 20 Pro telefonom

Možete snimati zumirane fotografije bez gubitka kvaliteta, široke kadrove, ali i video u 4K rezoluciji. Nažalost, tu se moraju napraviti neki kompromisi, pošto u 4K ili u 1080p pri 60 fps neke asistencije i algoritmi nisu dostupni, pa se nekada dešava da su naoko slabiji modovi snimanja zapravo srećniji izbor. Prednja kamera od 24 MP takođe je odlična u svim vidovima upotrebe. Definitivno, Mate 20 Pro pravi fantastične fotografije, iako se sa izoštravanjem pomalo i preteruje, dok kada je reč o noćnom snimanju i izvlačenju detalja, zbilja nema konkurenciju među današnjim telefonima.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Najbolji telefon na svetu?

Mate 20 Pro stiže s najnovijom verzijom Android-a – 9 Pie, koji dolazi sa EMUI 9.0 korisničkim interfejsom. Postoji mnogo novih opcija i mogućnosti, od inteligentnog učenja navika korisnika, preko vizuelnih izmena, do raznih varijanti za poboljšanje menadžmenta. Iako znamo da EMUI odstupa od izvornog Android interfejsa, možemo reći da je maksimalno utegnut i da donosi obilje opcija koje su odlika svakog Huawei telefona, a tu su i neke alatke koje se oslanjaju na AI, poput sjajnog Translator-a.

PCPress.rs Image

Sve navedeno upućuje na jednu veoma prostu činjenicu – Mate 20 Pro je fantastičan telefon. Teško je govoriti u apsolutnim kategorijama, ali ako bismo birali savršen telefon, Mate 20 Pro ušao bi u najuži izbor. Nemoguće je ignorisati ga jer je Huawei njime uspostavio standarde na tržištu i, ako se stvari ovako nastave, lako je moguće da će uskoro ostvariti i svoj primarni cilj – da bude najveći proizvođač pametnih telefona na svetu.

Korisna adresa: www.huaweiprodavnica.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,